U 2017. i 2018. milijarda kuna za obnovu zgrada

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević/Patrik Macek/PIXSELL Ministar graditeljstva Lovro Kuščević/Patrik Macek/PIXSELL

Vlada odobrila 616 projekata za koje će povući 629 mil. kuna iz EU fondova.

Rijeka, Zagreb, Split, Osijek i Pula gradovi su u kojima će se u narednom razdoblju napraviti gotovo 300 projekata energetske obnove višestambenih zgrada.

Vlada je u utorak objavila da je ukupno odobrila 616 takvih projekata kojima će se u iduće dvije godine energetski obnoviti objekti u kojima se nalazi više od 17 tisuća kućanstava. Ministarstvo graditeljstva navodi da očekuje ulaganja veća od milijardu kuna. Suvlasnici zgrada plaćaju 40 posto investicija, dok će država iz EU fondova povući 629 milijuna kuna.

Na natječaj koji je zaključen 31. siječnja pristiglo je ukupno 648 prijava.  Premijer Andrej Plenković kaže da su odobrena sredstava veća od ukupnih EU sredstava koje Hrvatska za to može povući do 2020. Zgrade koje su ušle u program obnove u prosjeku su stare 50 godina i pripadaju energetskim razredima D i E. Kroz ove projekte smanjit će emisiju CO2 za 20,5 tisuća tona i donijeti energetske uštede od 66,8 posto.

Vlada najavljuje do 20. veljače zaključiti natječaj od 152 milijuna kuna potpora za energetsku obnovu odgojno-obrazovnih institucija, te do kraja mjeseca usvojiti program za energetsku obnovu bolnica i škola za što je predviđeno 211 milijuna eura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!