U 2016. otkup mlijeka bit će manji od 500 tisuća tona

Autor: Božica Babić , 09. studeni 2016. u 15:55
Negativan trend otkupa traje već sedam godina/ Marijan Sušenj/PIXSELL

Prilagodba programa, brža raspodjela državnih hektara, novi pravilnik o kakvoći te zakon o poštenoj trgovačkoj praksi.

U razdoblju siječanj-listopad 2016. samo je veljača završena uz veći otkup (3,96%) kravljeg mlijeka u odnosu na isto razdoblje 2015.

Ova će godina, svi podaci na to upućuju, biti zaključena uz otkup manji od 500 tisuća tona mlijeka što je najveći pad nakon 2009. kada je realiziran povijesni rekord od 675 tisuća tona. Već sedmu godinu otkup bilježi negativnu spiralu, samo unatrag godinu dana broj mliječnih grla manji je za 4554, a isporučitelja mlijeka za 2789. Mnoge farme, svojedobno sufinancirane kroz izdašni operativni program zjape prazne, a RH je sve ovisnija o uvozu. Novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom ovog tjedna okupio je brojne sudionike iz sektora stočarstva radi detektiranja mjera koje bi konačno otvorile novo poglavlje u devastiranom sektoru i potaknule povećanje proizvodnje.

Novi pravilnik o kakvoći svježeg mlijeka, prilagodba Programa ruralnog razvoja obiteljskim gospodarstvima, brža i učinkovitija raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta, bolja zaštita tržišta od uvoza mliječnih proizvoda dvojbene kakvoće te žurno donošenje Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, neki su od zahtjeva postavljeni ministru. Usto, u četvrtak i petak u Lovranu se održava 42. simpozij mljekarstva u RH na kojem će predstavnici znanstvene zajednice te tvrtki iz primarno-prerađivačke industrije iznijeti svoje inicijative, odnosno strateške odrednice za mogući oporavak domaćeg mljekarstva.  

Komentirajte prvi

New Report

Close