U 2015. čeka nas stagnacija, BDP u najboljem slučaju raste 0,2%

Autor: Ana Blašković , 17. prosinac 2014. u 22:00
Guverner središnje banke Boris Vujčić poručio je da je ključ oporavka u investicijama/Duško Marušić/PIXSELL

Mini reforma poreza na dohodak oslobodit će više od 2 mlrd. kuna i potaknuti osobnu potrošnju, kaže u HNB-u.

Nakon šest godina recesije ekonomija će u 2015. stagnirati, a BDP bi u najboljem slučaju, prvi put od 2008., mogao porasti 0,2 posto, najnovija je prognoza Hrvatske narodne banke koju je u utorak iznio guverner Boris Vujčić.

BDP bi u sramežljivi plus mogao okrenuti na krilima osobne potrošnje čiji se blagi rast predviđa zbog mini-reforme poreza na dohodak, uz očekivani rast izvoza te zaustavljanje pada investicija. U HNB-u računaju da će taj manevar osloboditi oko 2,1 milijarde kuna koje će se dijelom preliti u rast potrošnje potrošnju od 0,3 posto, a ostatak otići na daljnje razduživanje građana. Ono što bi iduća godina konačno trebala donijeti jest zaustavljanje pada investicija, jedne od ključnih sastavnica BDP-a. U 2015. investicije će porasti 0,3 posto, a tek godinu nakon toga ta bi brojka mogla biti značajnija. No, rast investicija ne znači automatski rast BDP-a zbog vremena potrebnog da se ulaganje realizira i otvore nova radna mjesta, istaknuo je Vujčić dodajući da dok god zaposlenost ne poraste, neće biti bitnijeg rasta osobne potrošnje.

"Dakle, ključ je u investicijama za koje je nužno provesti reforme za poboljšanje poslovne klime te u promjeni negativnog imidža koji Hrvatska ima doma i u inozemstvu", istaknuo je. Budući da je prognoza 'za dlaku' iznad nule, lako je moguće da Hrvatska uroni i sedmu godinu recesije o čemu će odlučiti niz rizika, od eventualnog pada povjerenja investitora, opsega prilagodbe javnih financija prema zahtjevima Bruxellesa do raspleta krize EU i Rusije. "Monetarna politika ostaje ekspanzivna, naravno ovisno o tečaju, sve dok ne dođe do značajnijeg rasta BDP-a i zaposlenosti",  najavio je guverner. Glavni supervizor Damir Odak ocijenio je da "u šestoj godini recesije bankarski sektor izgleda dobro".

Nakon dvije godine pada, u 2014. primjetan je blagi rast kredita tvrtkama koji će se nastaviti. "Odgovorno tvrdimo, krediti su dostupni, no problem je u niskoj potražnji", kaže. Pad prihoda banke su nadoknadile optimizacijom i nižim kamatama na depozite pa će profitabilnost biti bolja nego prošle godine. "Povrat na kapital od oko 3,5 posto nije osobito atraktivan u odnosu na vrhunac ciklusa, no naš bankarski sustav je po stabilnosti u sredini europskog", zaključio je Odak. 
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

HNB je samo golema mjenjačnica

jfact,

Da li ste Vi čuli da su dva predsjednička kandidata (Sinčić, Bavčević) točno primijetili da je HNB samo jedna velika mjenjačnica? To jest, mijenja strani novac (ne kapital!) koji u Hrvastu ulazi prodajom aktive nslijeđene od bivše SFRJ i zaduživanja u kune.

Buduće da joj je to jedino što radi (naravno, pazi i na rezerve likvidnosti) u Hrvatskoj ne postoji klasično zajedničko djelovanje monetarno-kreditne i fiskalne politike. Tome je razlog i taj što banke u Hrvatskoj žive od “guljenja” (pardon, kreditiranja) stanovništva i trgovanja državnim papirima.

Što se tiče matematičkih modela, zaboravite ih. Mnogo više bi Vam trebala govoriti činjenica da je bivši ministar financija Ivan Šuker često nazivao bivšeg guvernera Željka Rohatinskog kolegom, ali Željko Rohatinski njega nikada.

Bilo bi izuzetno zanimljivo ove dijagnoze HNB-ovih stručnjaka prevesti , interpretirati ,analizirati, diskutirati u terminima matematičara Lobačevskog, odnosno u diskursu najsuvremenijih istraživanja geometrije Lobačevskog.
Ili bolje, kako bi ove dijagnoze izgledale u 3D projekcijama i 3D dijagnozama? Kako bi izgledala potražnja za kreditima malih i srednjih poduzetnika ( ostvariva i očekivana) iz nemonetarnog diskursa, odnosno iz tzv.hiperboličkog poduzetničkog sektora? Da li je nemonetarni diskurs nužno poduzetnički diskurs HUP-ca ili je to hiperbolički poduzetnički diskurs u 3D prostoru i u 3D projekcijama?
Nekako sam više sklon Lobačevskom, najnovijim matematičkim i geometrijskim istraživanjima matematike i geometrije Lobačevskog, koje primjenjuje poduzetnički sektor u svojim izvještajima i planovima!

New Report

Close