U 2014. turistički konkurentniji uz 20 ‘zelenih hotela’

Autor: Marija Crnjak , 19. studeni 2013. u 09:39
I Esplanade sudjeluje u projektu/G. Jakuš/PIXSELL

Hoteli će morati ispuniti kriterije poput recikliranja, zelenih krovova, smanjenja štetnih utjecaja na okoliš. Udruga poslodavaca u hotelijerstvu želi da se do 2015. u projekt uključe i ostale udruge, kampovi, marine.

Do ožujka iduće godine 20 hrvatskih hotela dobit će certifikate Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) pod nazivom "Green Hotel" (zeleni hotel), što je rezultat projekta "Zeleno poslovanje u hotelijerstvu", priopćila je ta udruga.

Projekt koji je dobio potporu Ministarstva turizma trebao bi pridonijeti povećanju konkurentnosti hrvatskih hotela i turizma i predstaviti Hrvatsku na svjetskom turističkom tržištu kao "zelenu destinaciju".U sklopu projekta za 20 prijavljenih hotela organizirat će se radionice, a nakon audita po hotelima koji će se provesti u suradnji sa stručnjacima za zeleno poslovanje, energetsku učinkovitost i zeleni marketing, UPUHH će u suradnji s Ministarstvom hotelima dodijeliti certifikate "Green hotel".

Među kriterijima koje će hoteli morati zadovoljiti da dobiju taj certifikat su energetska učinkovitost, recikliranje, zeleni krovovi, reduciranje operativnih troškova, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš.Hoteli koji sudjeluju u projektu nalaze se u gotovo svim dijelovima Hrvatske, a među njima su i zagrebački hoteli Astoria, DoubleTree by Hilton, Tomislavov dom, Palace i Esplanade, Maestral i Feral iz sastava Lagune Novigrad, Bluesun hotel Berulia, Hotel Well u Tuhelju, Hotel Sport iz Ivanić Grada, Phoenix iz Sesveta, Kimen iz Cresa, potom Hotel Borovnik iz Tisnog, Padova iz sastava rapskog Imperiala, Vitality Punta iz sastava Jadranka Hotela, Valamarovi hoteli Sanfior i Koralj, Turist u Varaždin, Kaštel Motovun te Iadera iz Punta Skala Resorta u Petrčanima kod Zadra.

Iz UPUHH-a naglašavaju da projekt neće stati na tih dvadeset hotela, već je u planu da se s u projekt uključe i ostali hoteli u članstvu UPUHH-a koji čine 80 posto od ukupnog hotelijerstva u Hrvatskoj. Želja UPUHH-a je i da se do kraja 2015. godine u projekt uključe i ostale turističke strukovne udruge, kampovi, marine, kako bi se kompletna hrvatska turistička ponuda prikazala "zelenom" u kontekstu cjelokupnog turističkog poslovanja. Projekt ukupno vrijedan oko 600 tisuća kuna sa 277 tisuća kuna pomoglo je i Ministarstvo turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close