U 15 godina upola manje braniteljskih zadruga

Autor: Marta Duić , 05. kolovoz 2019. u 07:45
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Potpore se najviše koriste za nabavu mehanizacije, uređenje postrojenja, nove nasade te nabavu stoke.

U razdoblju od 2004. do 2018. godine potporu Ministarstva hrvatskih branitelja ostvarilo je 494 braniteljskih zadruga, od čega i nadalje aktivno djeluje 267 zadruga, što ukazuje na održivost 54,05 posto zadruga koje su proteklih 15 godina bile korisnice potpora.  Podaci Ministarstva hrvatskih branitelja pokazuju da najviše aktivnih zadruga-korisnica potpore djeluje u Splitsko-dalmatinskoj županiji (61 zadruga) te Osječkoj-baranjskoj županiji gdje djeluju 43 zadruge.

Čak 152 zadruge bave se poljoprivrednom djelatnošću, točnije njih 56,93 posto. Najviše aktivnih zadruga-korisnica potpore Ministarstva koje su registrirane za poljoprivrednu djelatnost djeluje u Splitsko-dalmatinskoj županiji (28), Osječko-baranjskoj županiji (26) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (13).  Potpore se najviše koriste za nabavu opreme, strojeva, alata i mehanizacije za obavljanje djelatnosti, uređenje postrojenja, poslovnog, proizvodnog ili skladišnog prostora, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada te nabavu stoke i pčela. Kako braniteljski OPG-i posluju i kako dolaze do tržišta saznali smo u razgovoru s Josipom Kulašom iz Polače, čiji se OPG bavi ekološkim uzgojem maslina na deset hektara.

"Maslinik nam još nije u punoj rodnosti, za sada imamo 20-ak tona godišnji urod", objašnjava nam Josip Kulaš, branitelj koji je maslinik podigao u kršu prije 11 godina.  Sorte koje uzgaja su oblica, leccino i pendolino, od ulja radi blend kojim postiže cijenu 150 kuna po litri, a godinama dobiva priznanja kao najbolji domaći ekološki proizvod.  Posao je obiteljski, OPG ima četvero zaposlenika plus njih 20-ak kada je sezona branja maslina.  "Berba je kod nas ručna i tako će biti zauvijek, jer u strojnoj berbi maslina oksidira u par sati i ulje gubi na kvaliteti.

 

20 projekata

kojima su korisnici braniteljske zadruge u programu je ruralnog razvoja

Ako želite kvalitetno ulje, prerada mora biti isti dan jer ona donosi 45 posto kvalitete ulja. Ulje smo prije dvije godine brendirali, uložili u ambalažu i dizajn te se danas Faustina ekstra djevičansko maslinovo ulje prodaje u eko-trgovinama, restoranima i hotelima na Kvarneru. Gotovo 99 posto proizvodnje ide u Opatiju i Lovran i nešto sitno kod nas u Zadarskoj županiji", kaže Kulaš. Kulaš ulje šalje na analizu u Grčku, a zbog dobrih rezultata i potvrda kvalitete prodaja mu se povećala 400 puta. Za sada ulje prerađuje u uljarama Predovan i onoj poljoprivredne zadruge MasVin, a kroz pet godina planira izgraditi i vlastitu uljaru. "Zahvaljujući Radoslavu Bobanoviću sam i dobio ideju i započeo ovu priču, a po potrebi i dalje surađujem s tom zadrugom jer je naš maslinik u kršu i nije ga baš bilo lako dovesti u red. Ipak tu sam pronašao sebe i svoj mir", objašnjava Kulaš.

Kako kaže, država daje potpore ekološkim proizvođačima, a kroz mjeru 4.1.1. je obnovio mehanizaciju, točnije kupio traktor i potrebne priključke. "Osim uljare, u planu nam je kušaona i okretanje ka ruralnom turizmu.  Imamo malo skladište kapaciteta 10.000 litara ulja i mnogi turisti su oduševljeni kad imaju priliku probati i odabrati ulje pa je kušaona logičan korak. Naše tržište nije malo kako mnogi tvrde, a moja želja je da u našoj županiju bude što više legalnih proizvođača čime bi si olakšali ulazak i proboj na tržištu", poručuje Kulaš.

Osim novčanih potpora resorno ministarstvo organizira sajmove, a posljednje dvije godine nastoje snažnije poduprijeti plasman proizvoda. "U suradnji s Podravkom, Ministarstvo je prepoznalo mogućnost pružanja podrške hrvatskim braniteljima u plasmanu njihovih proizvoda i osiguravanja redovitog otkupa tih proizvoda, ostvarivanje  međusobnog povezivanja domaćih proizvođača, razvoj domaće poljoprivrede i udjela domaćih sirovina u gotovim proizvodima. Ujedno, inicirana je i suradnja s Pevecom s ciljem pružanja potpore zadrugama branitelja u plasmanu i promidžbi njihovih neprehrambenih proizvoda", kažu iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uz to, ove su godine pokrenuli inicijativu za pronalazak mogućnosti financiranja poljoprivrednih i poduzetničkih djelatnosti braniteljskih zadruga, OPG-ova, obrta, trgovačkih društava i drugih poslovnih subjekata hrvatskih branitelja i njihove djece radi potrebe otvaranja mogućnosti kreditiranja za ciljnu skupinu.  "Rezultat pokrenute inicijative je sklapanje Sporazuma o suradnji na poticanju mikro, malog i srednjeg poduzetništva hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB), koji je sklopljen 16. srpnja 2019. godine.

Temeljem Sporazuma, HPB u ponudi ima kratkoročne i dugoročne kredite u kunama ili u kunama uz valutnu klauzulu EUR, a kredite je moguće realizirati za poljoprivrednu djelatnost, ali i za sve ostale poslovne namjene", pohvalili su se iz Ministarstva. Zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom prijavljuju se i na natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do danas ugovoreno je ukupno 20 projekata kojima su korisnici braniteljske zadruge.

Ukupna odobrena potpora je 25 milijuna kuna za ukupno 14 braniteljskih zadruga.   Korisnici braniteljske zadruge dolaze iz ukupno sedam županija. U javljanju na natječaje vode zadrugari Splitsko-dalmatinske županije sa šest projekata, a slijede Osječko-baranjska s pet i Dubrovačko-neretvanska s četiri projekta. Sisačko-moslavački zadrugari prijavili su dva projekta, a po jedan oni iz Brodsko-posavske, Karlovačke i Zadarske županije. Najveći pojedinačni broj projekata ima braniteljska zadruga Neretvanski branitelj, zadruga branitelja, za poljoprivredu, proizvodnju i trgovinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close