U 15 godina 65 posto znanstvenika nije objavilo nijednu knjigu

Autor: Poslovni.hr/HRT , 11. siječanj 2013. u 10:10
Ilustracija / thinkstock

‘A manje od 5 posto objavilo je radove u svjetski priznatim časopisima. No i oni za koje mislimo da bi nas trebali izvesti iz krize i da za to imaju i znanstveno pokriće, ekonomisti, podbacili su.’

Podaci Ministarstva znanosti kažu da je u Hrvatskoj 17.863 znanstvenika, od čega je 5021 u društvenim i humanističkim znanostima te umjetničkom području, piše HRT.

Prema ovom dugogodišnjem istraživanju, njihova produktivnost uglavnom ne prelazi granice Lijepe naše. Čak 65 posto znanstvenika nije objavilo nijednu knjigu u 15 godina. A manje od 5 posto objavilo je radove u svjetski priznatim časopisima. No i oni za koje mislimo da bi nas trebali izvesti iz krize i da za to imaju i znanstveno pokriće, ekonomisti, podbacili su, zaključuje HRT.

I dok istraživanje pokazuje kako prosječni znanstvenik-društvenjak svake 3 godine objavi jedan članak u hrvatskim časopisima, dobro je došla usporedba s jednim uglednim prirodnjakom. "Moja produktivnost je bila tri članka godišnje i to u svjetskim časopisima", rekao je akademik Vlatko Silobrčić. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Znači da ih je onih 35% nešto kompiliralo i plagiralo. Evo šanse premijeru da ih potakne povećanjem plaće od 50% ak posto.

ali zato “znaju” kako upravljati sa državom[emo_zloban]i osobno se bogatiti[emo_bijesan]

New Report

Close