U 15-ak dana počinju isplate izravnih plaćanja poljoprivrednicima

Autor: Agencija VLM , 17. siječanj 2014. u 14:58
Tihomir Jakovina. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Prvi dio isplate za 2014. godinu kreće u narednih 15-tak dana.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je donio odluku o početku isplate izravnih plaćanja poljoprivrednicima. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će u narednih 15-tak dana započeti s isplatom izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se po prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna Europske unije.

Sukladno proračunu za 2014. godinu za poljoprivredne potpore predviđeno je oko 500 milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a preostalih 1,7 milijardi iz Državnog proračuna, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Prvi dio isplate za 2014. godinu kreće u narednih 15-tak dana. Ukupno jednu milijardu kuna, 42 posto isplate za 2014. godinu, Agencija će isplatiti na žiro račune 99.244 poljoprivrednika.

Ta isplata sastojat će se od:

– 35% EU regionalnog plaćanja (cijeli iznos EU potpore) – oko 722 milijuna kuna

– 100% Državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, mliječne krave i rasplodne krmače) – oko 100 milijuna kuna

– 100% Državne potpore za ekološku i integriranu proizvodnju, teže uvjete gospodarenja, izvorne i zaštićene pasmine i kultivare – oko 200 milijuna kuna

Drugi dio isplate, 58 posto, Agencija će obaviti u zakonski propisanom roku, najkasnije do kraja lipnja ove godine, nakon čega će svi korisnici izravnih plaćanja moći u AGRONET- u preuzeti svoje Odluke o odobrenim sredstvima, samostalno ili putem regionalnih ureda Agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close