Tvrtki Gamont milijun kuna za čišćenje bivše svinjogojske farme

Autor: Ivan Pandžić , 23. kolovoz 2006. u 06:30

Grad čeka niz problema: projektiranje vrtića, tržnice i knjižnice, obnova ugovora s građevnim tvrtkama, preprojektiranje stanova, definiranje modela financiranja – ali od sljedećeg tjedna ipak kreću u projekt

Zagreb je izabrao tvrtku Gamont koja će za iznos nešto manji od milijun kuna (s PDV-om) očistiti terern 32 hektara bivše svinjogojske farme u Sesvetama, što će označiti službeni početak gradnje stanova zagrebačkog modela stanogradnje. U tijeku je ugovaranje posla i već sljedeći tjedan mogli bi početi radovi koji će trajati 20 dana. Gamont je izabran na natječaju među trima ponuđačima. Međutim, službeni početak radova ne znači da će se odmah početi graditi stanovi jer u poglavarstvu i upravi holdinga imaju još niz problema koje moraju riješiti. Podsjetimo, HNS je prije izbora 2003. godine također očistio teren, ali gradnja nikada nije započela. Milan Bandić je u mnogo povoljnijoj situaciji nego HNS prije tri godine, ali još treba riješiti probleme s ugovorima tvrtki, ponovno projektirati postojeće zgrade, projektrirati društvene sadržaje, dovesti ceste i drugo.

Milijarda kuna
“Zadnji tjedan u kolovozu ili početkom rujna kreće projekt u Sesvetama, a o svemu ostalom bit ćete pravodobno obaviješteni putem medija”, poručuje Milan Bandić na svojoj mrežnoj stranici Zagrepčanima koji već tri godine čekaju početak gradnje stanova. Raščišćavanje terena od smeća, zemlje i građevnog otpada koji je navezen u posljednje tri godine dok ploha nije bila čišćena može se označiti kao početak radova, a ostalo u gradu planiraju raditi paralelno. Prvo se nakon čišćenja planira na lokaciju dovesti struja, voda i plin, te odrediti trase cesta unutar naselja i napraviti prve podloge. Dok to ne bude završeno, mora se srediti situacija s 27 tvrtki koje su imale s APN-om potpisane ugovore o gradnji 60 stambenih objekata i koji su ukupno vrijedni 1,05 milijardi kuna. Obnavljanju ugovora i razgovorima s čelništvom tvrtki još se nije pristupilo jer se skupljaju papiri iz APN-a i Ministarstva okoliliša. Pitanje je hoće li sve tvrtke pristati na rad po cijenama dogovorenim 2003. godine, a, s druge strane, mogu li sve izvesti dogovorene radove jer su neke, od kojih je najveća Industrogradnja, upale u financijske probleme, pa su izgubile poslove i na POS-u. U svakom slučaju, bit će dobro ako gradnja prvih zgrada počne i za tri-četiri mjeseca. Grad je također otkupio projektnu dokumentaciju za stambene zgrade vrijednu 77,5 milijuna kuna od Ministarstva zaštite okoliša, a umjesto novca mora 200 od 2739 planiranih stanova prepustiti APN-u. Međutim, ta dokumentacija ne sadrži projekte društvene namjene osim osnovne i srednje škole. Kako ne bi stvorili geto, u gradu su odlučili kako će sami napraviti još vrtić, knjižnicu, javne garaže i tržnicu, ali te objekte potrebno je projektirati, a to znači raspisivanje natječaja za izradu projekta pa za izvođača. Treći klip u kotačima je ponovno projektiranje stanova. Naime, projektiranje se radi u hodu jer se žele dobiti stanovi između 45 i 60 četvornih metara, što nije predviđeno. Izgradnja naselja zbog novih sadržaja će i poskupjeti, a još nema predviđanja koliko niti je objavljeno na koji način će se zatvoriti financijska konstrukcija s bankama.

Kvadrat 1500 eura
Postoji samo slabašna najava da će u projekt biti uključeno više banaka, tj. sve kod kojih zainteresirani za kupnju imaju račune. Model po kojem će stanovi kupovati također nije otkriven iako je najavljeno da će kvadrat stajati oko 1500 eura, a da će se iz te cijene financirati izgradnja 30 posto stanova koji će biti podijeljeni socijalnim slučajevima. Još, međutim, nije jasno hoće li se raditi nova lista ili će vrijediti ona POS-ova. Situacija će biti tim teža što se planira odjedanput izgraditi cijelo naselje. Pri useljenju bi bili osigurani svi dodatni sadržaji, pa Bandiću i njegovim najbližim suradnicima ostaje mnogo toga koordinirati ako žele da krajem 2008. ili početkom 2009. završe svoj prvi i najveći stambeni projekt.

Zemljište Sljemena želi 213 poduzetnika

Na objavljeni poziv za poduzetničku zonu koja se nalazi susjedno od planiranog naselja, na mjestu tvornice Sljemena, dosad se javilo čak 213 zainteresiranih poduzetnika. Poziv je otvoren još do kraja rujna pa je za preptostaviti da će ta brojka prijeći 300 zainteresiranih, što je svakako više nego što može stati na nešto više od 100 tisuća četvornih metara zemljišta na kojemu grad planira napraviti hale i predati ih izabranim poduzetnicima. Pročelnik ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo međutim ističe da se jako vesele velikom broju prijavljenih i poručuje da će se zemljište za ostale naći ili na drugim lokacijama u Zagrebu ili u županiji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

POS je davno pao na toj lokaciji. Sada Bandiću preostaje da napokn predstavi svoj model koji će bi trebao ponuditi nove prednosti iako uz skuplju cijenu kvadrata za one koji nisu socijalno ugroženi. Crkni magarče dok trava naraste

1500€ će biti kvadrat? Pa di je tu POS? Za tu cijenu se može naći malo stariji stan blizu centra grada, a ne ‘Bogu iza nogu’ u Sesvetama!

New Report

Close