Tvrtke za Linićev recept: pune temeljni kapital dobiti

Autor: Suzana Varošanec , 08. travanj 2013. u 22:00
I Medika ide na povećanje temeljnog kapitala/PIX

Uoči podnošenja poreznih prijava mnogi se odlučuju na manevar omogućen izmjenama Zakona o porezu na dobit.

Zagrebačka Medika, Čakovečki mlinovi, Hoteli Brela, splitski Dalstroj, Stubaki, Geoprojekt iz Opatije, Trgovine Krk iz Malinske…

Svi oni najavljuju da će prošlogodišnju dobit iskoristiti za kapitalno jačanje tvrtke, što znači da se dobit neće isplaćivati za dividende dioničarima. Pritom računaju da će od toga poteza, ako ga dioničari potvrde, profitirati kompanija jer država to nagrađuje oslobađanjem od obveze plaćanja poreza na dobit (20 posto). Ta je porezna beneficija uvedena lani u sklopu promjena Zakona o porezu na dobit, a u uvjetima krize ima niz pozitivnih učinaka na likvidnost. Upravama postaje sve atraktivnija jer tako mogu postići razne ciljeve, pa i lakše doći do kredita, a ima niz povoljnih financijskih učinaka. Prema riječima potpredsjednika Komore poslovnih savjetnika Ivana Idžojtića, tako se može umanjiti ili čak anulirati plaćanje predujma poreza na dobit u ovoj godini.

Direktor Medike Jasminko Herceg potvrdio nam je da je, među ostalim, zbog poreznih beneficija predložio dioničarima da na skupštini 16. svibnja odluče da najveći dio prošlogodišnje dobiti u iznosu od 33,82 milijuna kuna rasporede u zadržanu dobit s namjerom reinvestiranja. Ako to prihvate, iznos bi poslužio za adekvatno povećanje temeljnog kapitala koji bi se popeo na 94,21 milijun kuna. "Medika ide na povećanje temeljnog kapitala, a jedan od razloga je taj što je država prepoznala da tvrtke koje dugoročno ulažu mogu dobiti poreznu olakšicu", kaže Herceg. To je, objašnjava Idžojtić, dobrim dijelom razlog što se povećava broj poreznih obveznika iz nefinancijskoga sektora koji povećavaju temeljni kapital.

Ta je mogućnost uvedena promjenama Zakona o porezu na dobit, koje je ministar financija Linić donio među svojim prvim zakonskim potezima kako bi potaknuo dioničare da više investiraju u postojeće tvrtke. Kako je tek od ove godine tvrtke mogu iskoristiti u poreznoj prijavi, koju trebaju podnijeti do 30. travnja, tek će se vidjeti kakvo je raspoloženje na terenu. No, ako se dioničari odluče za to, moraju donijeti adekvatne odluke, o rasporedu u zadržanu dobit i povećanju temeljnog kapitala, te naknadno dostaviti Poreznoj upravi potvrdu o upisu povećanja u sudski registar u roku od šest mjeseci. Zasad nema pokazatelja koliko će po toj osnovi biti uplaćeno manje poreza na dobit. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Uprava i Nadzorni odbor Medike dd su već dva (2) puta i to 2011 i 2012. godine Glavnoj skupštini bezuspješno predlagali povećenje temeljnog kapitala društva (koji sada iznosi 60 milijuna kuna) za 50% i to uplatom u novcu ili pravima, uz isključenje prvenstvenog prava sudjelovanja u tom postupku za postojeće dioničare. Važno je napomenuti da Medika uglavnom nije isplaćivala dividendu te da zadržana dobit tog društva iz ranijih godina višekratno premašuje njen temeljni kapital i da već čitavi niz godina njena upravlačka struktura koristi blagodati neoporezivog “nagrđivanja” dodjelom skupo plaćenih vlastitih dionica.
Ovogodišnji prijedlog povećanja temeljnog kapitala upravljačke strukture Medike dd očito nije “TREĆA SREĆA” a vjerojatno nije niti rezuiltat “LINIĆEVOG RECEPTA” već je najvjerojatniji razlog takovom prijedlogu promjena čelnog upravitelja PLIVE dd i zamjena postojećeg predstavnika Plive u Nadzornom odboru Medike dd.

Struktura vlasništva navedenih tvrtki, nameće logične Odluke o zadržavanju
i reinvestiranju dobiti…… pa, nakon toga, VELIKA POTROŠNJA / RASHODI/
u dijelu raznoraznih potreba i nabava, tj. marketinškog ulaganja i slično…..

Pogledajte managerske ugovore takvih tvrtki, bonuse, ogromne isplate
i snažne troškove u dijelu stimulacija i plaća………
ŠTO TU DIONIČARI koji su u manjini i ne odlučuju manjinom glasova , mogu promijeniti? NIšta. Jača sloj managera, on kojih država u vidu poreza na dohodak,
dosada nije imala -baš ništa značajno…jer su se prihodi takvih managera
dijelili na neoporeziv naćin- podjelom dionica / ATGR/, a kad se otvori
Pandorina kutija sa off shore tvrtkama hrvatskih građana, vidjet će se
gdje se deponirao novac od fiktivnih faktura za razne usluge, koje
su takve kompanije spremne isplaćivati kao posljedicu veliki prihoda , gdje se takvi troškovi u inozemnom poslovanju –
izgube u masi nevjerojatno mnogo – šarolikih troškova plaćanja temeljem sklopljenih ugovora sa Principalima , od kojih pojedine tvrtke imaju i preko 20 tak… nerazumljivih prosječno obrazovanim poreznicima…….

Odjedanput Liniću više nije bitna dividenda. OSNOVNI ZNAČAJ ULAGANJA U DIONICE
TIME JE UPITAN ! Moramo se zapitati da li Linić , u dobrom smjeru
razvija TRŽIŠTE KAPITALA. Ne, sigurno. Ovo je pogodovanje velikim obveznicima
poreza na dodanu vrijednost – poreza na zdravstveno i mirovinsko osiguranje
u manjem dijelu….a porez na dobit -nije ni bitan!….

Za kontrolu poslovanja- i stegu u poštivanju i ispravnom kontiranju sredstava,
država NIJE ZRELA / dovoljno obrazovana / Revizorske kuće su dogogodišnji
PARTNERI , / a možda i dioničari , potajno tih istih društava /……

Tko tu koga podržava? Veći temeljni kapital??? Kome treba?
To su bajke za malu djecu.

New Report

Close