Tvrtke već aktivno preuzimaju popise udruga i birača

Autor: Bernard Ivezić , 13. siječanj 2015. u 16:04
Do 2020. korištenjem otvorenih podataka mogli bismo BDP povećati do 1,9 posto ili milijardu dolara godišnje/Fotolia

Otvaranje državnih podataka zanimljivo je investitorima, trgovcima, telekomima, bankama…

Vlada planira na proljeće objaviti središnji portal otvorenih podataka Open.gov.hr.

Novi portal, koji će sadržavati anonimizirane podatke koje država skuplja o biznisima, građanima i vlastitom radu, trebao bi stvoriti podlogu za pokretanje niza novih startupova i povećati konkurentnost postojećih biznisa. Hrvatska bi, prema procjeni poljskog WISE instituta, mogla do 2020. godine korištenjem otvorenih podataka i big data tehnologija BDP povećati do 1,9 posto ili milijardu dolara godišnje. Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave za e-Hrvatsku, kaže da su pripreme počeli lani i da je država već objavila 12 registara, a da će na proljeće predstaviti i središnji portal otvorenih podataka.

"Portal će biti svojevrsni katalog metapodataka, odnosno podataka koji pobliže opisuju skupove podataka, te će biti spreman za objavu u proljeće 2015. godine", naglašava Lepri. Dodaje kako među domaćim tvrtkama već vlada živ interes za otvorenim podacima. Navodi da im se već javljaju tvrtke koje za posao trebaju podatke o udrugama i informacije o tome na kojim adresama živi koliko birača. "Sve su to već javno dostupni podaci, i to u tzv. raw formatu CSV-u, a mogu se koristiti prema određenim pravilima", kaže Lepri.

 

Lepri

Među domaćim tvrtkama već vlada živ interes za otvorenim podacima

Prije godinu i pol dana telekomunikacijski regulator Hakom predstavio je interaktivnu kartu brzog interneta u Hrvatskoj. Riječ je o karti pomoću koje se provjerava može li EU sufinancirati određeni projekt postavljanja optike u nekoj općini, a ukupna vrijednost takvih investicija procjenjuje se na milijardu eura. Dio podataka o poslovanju tvrtki otključala je Fina, Vrhovni sud omogućuje pretraživanje sudske prakse kroz pregled cjelovitih i anonimiziranih odluka, a Ministarstvo financija objavljuje porezne dužnike. Osim države, za razvoj otvorenih podataka najzainteresiraniji je grad Zagreb. Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Zagreba, smatra da su otvoreni podaci velik potencijal za razvoj domaće startup zajednice.

"Podržavam smjer razvoja u kojem će gradske tvrtke, uredi i ustanove pokrenuti projekte otvorenih podataka", kaže Švaljek. Dodaje da je u slučaju ZET-a jasno vidljivo da bi takvi projekti bili korisni građanima, ali isto tako da bi to stvorilo nove poslovne prilike za startupe i time generiralo nova radna mjesta. Ivo Ritz, direktor tvrtke Napredni poslovni sustavi koja je pokrenula projekt Statistika.hr, kaže da je otvaranje državnih podataka zanimljivo investitorima, trgovcima, telekomima, bankama i drugim biznisima. "A to će nam u prvom redu donijeti porast konkurentnosti", zaključuje Ritz.

Komentirajte prvi

New Report

Close