Tvrtke i pojedinci danas traže kratke i specijalizirane tečajeve

Autor: Tin Bašić , 29. rujan 2013. u 22:00
Melita Marčeta, voditeljica Akademije Zagrebačke burze

Voditeljica Akademije Zagrebačke burze govori o važnosti dodatne edukacije na tržištu kaptila, planovima za daljni razvoj akademije te financijskoj pismenosti.

Financijska industrija specifična je sama po sebi, stoga svako dodatno obrazovanje i edukacija može značiti dobit ili gubitak. Akademija Zagrebačke burze (ZSE) koju vodi Melita Marčeta prepoznala je svojevrsnu prazninu u edukativnim sadržajima iz područja financija i tržišta kapitala i nudi brojne tečajeve i programe. 

Koliko je dodatno stručno osposobljavanje važno, pogotovo u financijskoj industriji?
Uz dinamiku i kompleksnost današnjeg financijskog tržišta, sasvim je jasno da je stručno usavršavanje neizostavno. Kako za pojedinca, da bi bio pripremljen za nove radne zahtjeve, kao i za jačanje konkurentnosti tvrtke u kojoj radi. Akademija je prepoznala svojevrsnu prazninu u edukativnim sadržajima iz područja financija i tržišta kapitala: tvrtke i pojedinci danas traže kratke i specijalizirane tečajeve koje će im omogućiti da naučeno mogu odmah primijeniti u praksi, a upravo je to ono što nudi Akademija. Kolika je važnost stručnog usavršavanja pokazuju i brojke – u tri godine rada Akademije, putem raznih edukativnih programa stručno se usavršavalo 2598 polaznika, od čega je samo kroz tečajeve prošlo 1030 pojedinaca.

S obzirom da je Akademija ZSE usko specijalizirana, koliko ju je domaća financijska industrija prepoznala kao važan čimbenik?
Jedan od temeljnih ciljeva Akademije jest da u edukativnom smislu prati uvođenje novih financijskih proizvoda i usluga. Tako je jedan od najčešće održavanih tečajeva u posljednjih godinu dana bio tečaj o strukturiranim proizvodima, koji se održavao upravo kada je na Burzi započinjalo trgovanje tim proizvodima, što je bio značajan iskorak za domaće tržište. Također, zadnjih mjeseci vrlo je posjećen i tečaj o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala i o drugoj regulativi koju sudionici tržišta kapitala svakodnevno primjenjuju.

Koliko je domaći obrazovni sustav spreman prihvatiti ovakve edukacije?
U proljeće smo završili nastavu za prvu generaciju programa za odnose s investitorima i iznimno smo zadovoljni reakcijama te prve generacije, koja naučeno već primjenjuje u praksi, a uskoro počinje nastava i za drugu generaciju polaznika.  

Koje će edukacije Akademija još pokrenuti?
Akademija kontinuirano prati potrebe tržišta te osim obvezne edukacije za članove burze, brojnih kraćih specijaliziranih tečajeva te certificiranog programa za menadžere za odnose s investitorima, često održavamo predavanja za učenike srednjih škola te studente ekonomskih fakulteta. Barem nekoliko puta godišnje organiziramo i stručne diskusije. Nastavit ćemo osluškivati potrebe financijskog sektora te prilagođavati edukaciju novim trendovima tržišta, ali i dalje pružati edukativnu podršku općoj javnosti jer financijska pismenost danas je dio opće pismenosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close