Tvrtka upravitelj Spaladium Arene ide u stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 21. travanj 2014. u 22:00
Grad Split nije prihvatio plan financijskog restruktiranja/Ivo Čagalj/PIXSELL

Izvjesne su tužbe Erste banke i Bank Austrije koje su s nešto više od 53 milijuna eura kreditirale gradnju Arene.

Propala je predstečajna nagodba Sportskog grada TPN, upravitelja Spaladium Arene izgrađene za Svjetsko prvenstva u rukometu u Hrvatskoj, a slijedi stečaj, potvrdio je Ivan Rude, predstečajni povjerenik.

Grad Split nije prihvatio plan financijskog restruktiranja i time je pala nagodba, izjavio je Rude dodavši da je model sanacije izradila Uprava tvrtke u suradnji s revizorom, ali ga očito nije dogovorila. "Grad je trebao postati glavni dužnik, uostalom on je jamac za vraćanje kredita, no gradsko vijeće nije podržalo takav model sanacije. Slučaj pokazuje kako stoje stvari kad propadne javno-privatno partnerstvo – sve ostaje na lokalnoj zajednici", poručuje Rude. Fina će predložiti stečaj, no što će dalje biti teško je prognozirati. Za sve vjerovnike bolje bi bilo da je postignuta predstečajna nagodba, smatra predstečajni.

U stečaju je dužnik pod udarom tržišta, pa je pitanje tko će tvrtku s velikim teretom obveza htjeti kupiti. Niti vlasnički situacija nije čista, a to će dodatno komplicirati unovčenje imovine. "Grad Split ima šansu u stečaju dogovoriti se s bankama i građevinarima – Konstruktorom, IGH-om i Dalekovodom, da bude glavni dužnik, ali da objekt bude njegov", kaže Rude. "Financijski je slučaj jasan, odnosno preko pola milijarde kuna iznosi dug, no pravno je složen jer onaj tko plaća dugove mora imati i garancije zašto ih plaća". Rude tvrdi da je tvrtka koja upravlja splitskom Arenom u mješovitom vlasništvu navedenih građevinara i Grada Splita. Protiv njega, kako se čini, banke će pokrenuti sudski spor.

Izvjesne su tužbe Erste banke i Bank Austrije koje su s nešto više od 53 milijuna eura kreditirale gradnju Arene. Riječ je o novcu koji je isplaćen tvrtki Sportski grad dok su joj vlasnici bili isključivo navedeni građevinari uz jamstva Grada Splita. Prema ugovoru o JPP-u trebali su izgraditi komercijalne sadržaje (trgovački centar, garažu i poslovni toranj) iz kojih bi javni partner financirao otplatu najmanine. Ta faza je izostala, a slučaj je pod lupom DORH-a, i to navodno dvije godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close