Tvrtka B2 KAPITAL potpisala sporazum za oprost duga najsiromašnijima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2015. u 14:38
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Sporazum je potpisan u Ministarstvu socijalne politike mladih u prisustvu potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

Tvrtka za otkup dospjelih potraživanja i factoring B2 KAPITAL d.o.o. iz Zagreba potpisala je u četvrtak Sporazumu o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća najugroženijih kategorija građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate.

Sporazum je potpisan u Ministarstvu socijalne politike mladih u prisustvu potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

B2 KAPITAL je šesta tvrtka za naplatu dugovanja koja je pristupila sporazumu. Tvrtke su dug otkupile od više hrvatskih banaka u ukupnom iznosu od oko četiri milijuna kuna.

Na ovaj način želimo pomoći građanima da izađu iz prezaduženosti, istaknuo je direktor tvrtke Ilija Plavčić.

Ministrica Opačić istaknula je da se dio socijalno najugroženijih građana našao u začaranom krugu dugovanja i blokiranih računa zbog relativno niskih neplaćenih potraživanja.

Cilj te mjere je pomoći ljudima koji spajaju kraj s krajem, da oprostom dugova počnu ispočetka. Prve rezultate vidimo, tisuće ljudi diljem Hrvatske već lakše dišu jer im je dug zaista otpisan, rekla je Opačić.

Korisnike socijalne pomoći koji ispunjavaju uvjete za otpis duga koji se još nisu javili u Finu ponovo je pozvala da to učine i iskoriste mogućnost za otpis duga.

Građane s primanjima manjim od 2500 kuna za samca i 1250 kuna po članu obitelji, a koji imaju samo nekretninu u kojoj žive, također je pozvala da u Fini provjere nalaze li se u registru za otpis duga, s obzirom da je za njih od 2. travnja započela druga faza (B) otpisa.

Od početka provedbe te mjere do srijede, 15. travnja, na šalterima Fininih poslovnica izdano je ukupno 29.176 Pregleda duga – dokumenta koji sadrži sve relevantne podatke o dužniku i njegovu dugu.

U Registru otpisa duga evidentirano je 9.162 zahtjeva, od čega su 5.914 odobrena. Od toga broja, 86 zahtjeva se odnosi na B kategoriju dužnika, od čega je 74 odobreno. Ostali zahtjevi odnose se na A kategoriju dužnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close