TVD sistemi gradit će stanove u Libiji i Iranu

Autor: Sandra Livajić , 17. studeni 2008. u 20:00

TVD sistemi, zajedno s tvrtkom Šipad iz Bosne i Hercegovine, gradit će stambeno naselje u Teheranu, a ovih dana su pred potpisivanjem ugovora

Zagrebačka tvrtka TVD sistemi pred ugovaranjem je dva velika posla, izgradnje stambenog naselja u Libiji, te izgradnje većeg broja stanova i škola u Iranu. Poslovi su pred ugovaranjem, a vlasnik tvrtke Darko Sigmund očekuje da će ugovori biti potpisani do kraja godine. U Libiji će graditi 300 od ukupno 10.000 stanova stambenog naselja, a vrijednost posla je poslovna tajna.

Poslovi su pred ugovaranjem, a vlasnik tvrtke Darko Sigmund očekuje da će ugovori biti potpisani do kraja godine. U Libiji će graditi 300 od ukupno 10.000 stanova stambenog naselja, a vrijednost posla je poslovna tajna. Zajedno s tvrtkom Šipad iz Bosne i Hercegovine gradit će stambeno naselje u Teheranu, a ovih dana su pred potpisivanjem ugovora. U pregovorima su i za gradnju naselja u Maroku i Kataru. Poslove u Africi i na Bliskom istoku mogu zahvaliti novoj tehnologiji gradnje, a suradnja sa Šipadom počela je prije dvije godine kad su zajedno dobili posao izgradnje novog glavnog grada Sudana u međunarodnoj konkurenciji 30 tvrtki. Šipad na realizaciji ovog projekta surađuje s nekoliko kompanija iz zemalja regije kao koordinator širokog Konzorcija. Vrijednost prve faze posla je 40 milijuna dolara, a posao je bio zaustavljen jer je došlo do problem s novcem. “Prekinuli smo gradnju jer novac nije stizao. Sad je opet sve u redu. Nastavili smo gradnju tamošnjeg parlamenta i zgrade ministarstava”, kaže Darko Sigmund. Vrijednost ukupnog posla je oko milijardu dolara koji financiraju Ujedinjeni narodi i europske države. U sljedećih deset godina u Rumbeku, gradu sa 150.000 stanovnika, sagradit će se parlament, predsjednička palača, brojne stambene zgrade i fakulteti.Darko Sigmund i njegov brat Vladimir, inače dekan Građevinskog fakulteta u Osijeku, prije 12 godina su osmislili novu tehnologiju brze gradnje. TVD proces je patentiran 1996. godine u njemačkom uredu za patente, a glavna karakteristika mu je niska cijena i brza gradnja. Značajnu prednost TVD procesa predstavlja dislocirani nadzor gradnje što štedi značajna sredstva za izlazak nadzornih inženjera na gradilište. Montažne zgrade se proizvode u hali u Hreljinu kod Rijeke te prevoze u Sudan. Projektantski biro TVD Sistema nalazi se u Zagrebu, proizvodna hala u Hreljinu, a metalni profili izrađuju se u okolici Benkovca.

Komentirajte prvi

New Report

Close