‘Tužit ćemo Agenciju za zaštitu osobnih podataka zbog klevete’

Autor: Agencija VLM , 02. siječanj 2013. u 10:07
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

AZOP ustvrdio da toplana i korisnici nemaju ugovore zbog krivih uputa ROZP-a.

Odbacujemo tvrdnju da smo zaplašili potrošače, pa da zato nisu potpisani ugovori između Gradske toplane i korisnika. Tužit ćemo Agenciju za zaštitu osobnih podataka zbog klevete – najavljuje predsjednik Regionalne organizacije za zaštitu potrošača Željko Tomašić.

Što Agencija nadzire?

Podsjetimo da je zamjenica ravnatelja AZOP-a Dubravka Dolenc ustvrdila da je Gradska toplana, tvrtka u vlasništvu Grada zadužena za distribuciju i opskrbu toplinskom energijom na području Karlovca, ponudila prijedloge ugovora predstavnicima suvlasnika zgrada priključenih na sustav, ali da ih oni nisu potpisali “iz straha zbog pogrešno dobivenih instrukcija od ROZP-a”. Grad je, po mnogima nezakonito, Gradskoj toplani prenio koncesiju za obavljenja toplinarske djelatnosti od posrnule Toplane.  No, nova tvrtka i danas djeluje bez potpisanih ugovora s potrošačima. Nudila ih je na potpis predstavnicima suvlasnika, koje bi korisnici prethodno ovlastili u njihovo ime. No, nitko od predstavnika nije htio preuzeti tu odgovornost, a i udruge za zaštitu potrošača upozoravaju da predstavnici zakonski ne mogu uživati takve ovlasti. Dolenc se, kao i predstavnici Gradske toplane, poziva na Opće uvjete za opskrbu toplinskom energijom. Taj podzakonski akt propisuje da se ugovor između tvrtke i korisnika potpisuje baš posredstvom predstavnika suvlasnika. AZOP je reagirao odgovorom na naš upit nakon pisma ROZP-a predsjedniku Ivi Josipoviću u kojem se žalilo na rad Agencije i Državnog inspektorata. No, na ranije predstavke udruga za zaštitu potrošača, koje su predlagale da se Gradskoj toplani oduzmu osobni podaci korisnika koje je bespravno dobila od Toplane i da se korisnicima koji su na taj način plaćali račune novoj tvrtki vrati novac, nije se očitovala. Podsjetimo da je Državni inspektorat ranije prijavio Toplanu, koja je sada u stečaju, zbog bespravnog prijenosa tih podataka, dok nova tvrtka nije kažnjena. U odgovoru na upit Agencija je iznijela svoja stajališta isključivo o ugovornim odnosima između tvrtke i korisnika i o mogućnostima izdvajanja iz gradskog sustava centralnog grijanja. O tome se očitovalo proteklog vikenda i 600 građana potpisnika peticije, koju provodi Građanski pokret “Neću usluge toplane”. Zahtijevaju da se korisniku dopusti izdvajanje iz toplaninog sustava bez njezinog odobrenja ili odobrenja ostalih korisnika s kojima dijeli mjesto potrošnje toplinske energije.

– AZOP pokazuje da ne poznaje svoje ovlasti i nadležnosti, a nadležan je isključivo za nadzor zaštite osobnih podataka, ne i za tumačenje Općih uvjeta opskrbe toplinskom energijom. Nadzor AZOP-a se sveo na omalovažavajuće priče direktora Gradske toplane Inoslava Latkovića i predsjednice savjetodavnog tijela za nadzor potrošača javnih usluga Grada – napominje Tomašić.

Predsjednica tog tijela je dogradonačelnica Marina Kolaković.

Ozbiljna prijetnja

– Etiketiranje i svaljivanje nesposobnosti AZOP-a na ROZP je ozbiljna prijetnja samostalnosti rada udruga za zaštitu potrošača. Očito je namjera da ih se marginalizira – smatra Tomašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close