Turska zabranila Booking.com, u Hrvatskoj su dobro došli

Autor: Marija Crnjak , 01. travanj 2017. u 12:58
Portal za iznajmljivanje najavljuje žalbu/Screenshot

U Booking.com-u tvrde da osiguravaju pravednu konkurenciju, nudeći transparentnu platformu.

Portal za iznajmljivanje Booking.com žalit će se na odluku prvostupanjskog suda u Turskoj, koji je suspendirao njihove stranice u Turskoj nakon što ih je tursko udruženje putničkih agencija (TURSAB) tužilo za nelojalnu konkurenciju.  

Postupak suda uoči početka još jedne ljetne sezone ugrozit će na tisuće transakcija u zemlji čiji je turizam već pretrpio štetu zbog terorizma, a čitava priča rezultat je bitke za goste u 2017. i narušenih odnosa Turske prema EU, smatraju naši sugovornici iz sektora. Naime, prvostupanjski sud u Istanbulu u srijedu je naložio zaustavljanje svih aktivnosti Booking.com platforme na turskom tržištu, kako bi spriječio nelojalnu konkurenciju na koju ukazuju u TURSAB-u. Kompanija je zbog narušavanja tržišne utakmice morala platiti i kaznu u iznosu od oko 640 tisuća eura.

Booking.com jučer je zaustavio promet na turskom tržištu, a TURSAB je svim korisnicima koji su već bukirali smještaj poručio da neće biti problema s realizacijom. U Booking.com-u ističu da oduvijek posluju u skladu s lokalnim zakonima. "Za izvršavanje trenutne zabrane nema potrebe za potpunim gašenjem naše web stranice za turske korisnike. To bi značilo da bi turski korisnici mogli dalje nastaviti koristiti naše usluge prilikom inozemnih putovanja i Booking.com bi mogao i dalje omogućavati rezervaciju smještaja turistima koji dolaze u Tursku", napominju.

Ističu i kako osiguravaju pravednu konkurenciju na tržištu, nudeći turskim korisnicima transparentnu platformu koja omogućava usporedbu i rezervacije smještaja diljem svijeta. U Turskoj trenutno surađuju s 13 tisuća iznajmljivača.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija ne žele komentirati proces, a protiv rada kompanije u Hrvatskoj nemaju ništa. "Booking.com je na hrvatskom tržištu u potpunosti prihvaćen. Ono što nas muči je da se na platformi prodaju i smještajni kapaciteti koji nisu kategorizirani, te ne plaćaju ni boravišnu pristojbu ni članarinu tz-Ui stoga predstavljaju nelojalnu konkurenciju. No za to nije kriv Booking.com nego oni koji iznajmljuju na crno I oni koji to slabo kontroliraju", izjavio je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Komentirajte prvi

New Report

Close