Turk: Rezultat reformi manje novca, a više obveza

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. ožujak 2017. u 22:01
Vojko Obersnel, Zdravko Marić, Goran Marić i Tomislav Boban/Davor Višnjić/PIXSELL

Ubrzat ćemo posao i otvoriti pitanje drugih izvora financiranja, obećao je Zdravko Marić.

Financije u lokalnoj samoupravi i upravljanje državnom imovinom teme su panela održanog u utorak u sklopu Skupštine Udruge gradova.

Manje novca i više obaveza rezultat je dosad provedenih reformi, istaknuo je na otvorenju gradonačelnik grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk. Anto Bajo, viši znanstveni suradnik na Institutu za javne financije pojasnio je da uočeni trendovi centralizacije posljedica činjenice da nemaju sve jedinice lokalne samouprave istu sposobnosti preuzimanja obaveza na sebe.  

"U Ministarstvu državne imovine trenutno se nalazi 60 tisuća neriješenih predmeta koje je dosad rješavalo nekoliko osoba. Gotovo 90% tih zahtjeva dolazi s razine lokalne samouprave. Pospješit ćemo procese s naše strane, najavili smo i novi Zakon o turističkom zemljištu, ali ključna je suradnja s jedinicama niže razine", poručio je ministar državne imovine Goran Marić. Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je za aktualne teme poreza na nekretnine i porezne reforme vrijeme prilagodbe bilo dulje nego kada se uvodio PDV te da je svakoj od njih primarni cilj generiranje boljih rezultata u budućnosti.

"Ubrzat ćemo posao i fokusirati se na porez na dohodak odnosno na jednostavniju raspodjelu, ali i otvoriti pitanje drugih izvora financiranja. Ako imate imovinu koja se ne koristi na adekvatan način, a paralelno s time imate osobu koja ima ideju kako je pokrenuti, zaključak se nameće sam po sebi. Poanta je gospodarski rast koji kreira radna mjesta", kazao je. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je samo proračun Rijeke kroz reforme od 2010. izgubio oko 60-ak mil.kuna, ali i da bi porez na nekretnine mogao biti novi način financiranja lokalne samouprave: "Kroz dosadašnje reforme smo gubili, želim vjerovati da se isto neće ponoviti".

Gradonačelnicima su jučer dodijeljene nagrade za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi te je gradom gospodarstva proglašen Buzet i projekt InCITY, dok je u kategoriji odgovornog upravljanja i dugoročne suradnje s državom najbolji Umag. Rijeka je zbog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole proglašena gradom građana, dok je grad kreativnosti Belišće. Požega je zbog transparentnog financiranja sportskih klubova najbolji grad po pitanju sporta, a posebna nagrada publike uručena je Rovinju zbog implementacije projekta Smart Rovigno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close