Turizam udvostručio udio kredita, cilj konkurentnost

Autor: Marija Crnjak , 28. svibanj 2018. u 22:00
Na Jadranu rast ulaganja u turizam/ Grgo Jelavić/PIXSELL

Podršku turističkom sektoru mogu dati upravo financijske institucije kroz nove proizvode i izvore financiranja.

Jadranska Hrvatska iz godine u godinu bilježi rast kredita turističkom sektoru, a gledano u ukupnoj bilanci banaka udvostručen je udio kredita turizmu, rekao je viceguverner HNB-a Michael Faulend na otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija u Zadru na temu Jadranska Hrvatska – gospodarski trendovi i nove mogućnosti financiranja.

Istaknuo je da ukupni depoziti pokrivaju ukupnu kreditnu sposobnost, odnosno više se ne kreditira od zaduživanja nego iz vlastitih sredstava, što je važan element gospodarske stabilnosti.

Konferenciju je organizirala Hrvgatska gospodarska komora. Potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher istaknuo je da ograničenja sezonalnosti i koncentracija na određene županije pokazuju da Hrvatska mora nastaviti raditi na konkurentnosti i raznolikosti ponude.

"Tu podršku turističkom sektoru mogu dati upravo financijske institucije kroz nove proizvode i izvore financiranja," rekao je Zaher.  Župan Zadarske županije Božidar Longin ističe da "se nalazimo na točki maksimuma, te moramo tražiti zaokret kako bismo osnažili našu ponudu, doveli velike turističke brendove, povećali investicije uz podršku financijskih institucija te povećali našu konkurentnost".

Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije upozorio je pak da jadranska Hrvatska živi od turizma, ali pod pritiskom da u pet mjeseci generira 80 posto prihoda koji osiguravaju život u svih 12 mjeseci, što ne predstavlja perspektivu.

Komentirajte prvi

New Report

Close