Turizam u idućoj godini očekuje 2,5 do 3 milijarde kuna ulaganja

Autor: Marija Crnjak , 02. listopad 2012. u 22:00
Sve se više ulaže u turizam/PXL

HBOR je ove godine u turizam plasirao milijardu kuna preuzevši rizik za 52 posto kredita

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) u ovoj je godini odobrila više od milijardu kuna kredita turističkom sektoru, što je 83 posto više nego u prošloj godini, a u idućoj bi godini taj iznos trebao porasti za desetak posto, na oko 1,5 milijardi kuna.

To govori o povećanju investicijske atraktivnosti turističkog sektora koja se nije dogodila slučajno, već zahvaljujući mjerama Ministarstva turizma, Vlade te samog HBOR-a, istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare Veljko Ostojić, ministar turizma. "Ulagači su očito u svojim 'feasibility' studijama uzeli u obzir najave uvođenja diferencirane stope za turizam od deset posto od Nove godine. Također je bilo vrlo važno uvođenje nulte stope na reinvestiranu dobit", istaknuo je Ostojić. Ministar u idućoj godini očekuje ulaganja u turistički sektor u iznosu od 2,5 do 3 milijarde kuna, a polovica od toga bi se trebala realizirati sredstvima HBOR-a. Predsjednik HBOR-a Anton Kovačev očekuje da će se i u idućoj godini zadržati iznimno povoljni uvjeti za kreditiranje u turizmu, kamatna stopa od 1,3 te 5 posto, s počekom od četiri godine i rokom otplate od 17 godina.

"Od šest milijardi kuna koje smo plasirali ove godine gospodarstvu 1,17 milijardi se odnosi na turizam, a već imamo novih zahtjeva za kredite u iznosu od 440 milijuna kuna. Također je HBOR za turizam ove godine povećao udio izravnih kredita, čak 52 posto kredita za turističke projekte ide izravno preko nas, čime pokazujemo svoje povjerenje u sektor", kazao je Kovačev dodavši da je 90 posto kreditnih sredstava u turizmu namijenjeno za ulaganje, a 10 posto za obrtna sredstva. HBOR je u turizam dosad plasirao 11 milijardi kuna. Ostojić je pozvao turistički sektor da iskoriste uvjete koji ne mogu biti povoljniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close