Turizam skriven od pogleda javnosti: Imućni gosti Hrvatskoj donose milijune eura

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2017. u 11:10
Foto: Thinkstock

Velika je razlika u tome što je u njoj odmor potpuno drukčijeg tipa, bez jahte ili prepoznatljivih i nadaleko vidljivih obilježja.

Kada milijarder Roman Abramovič boravi na jugu Hrvatske, svi to znaju, jer je njegova skupocjena jahta nadaleko prepoznatljiva. No na istoku Hrvatske postoji oaza koju posjećuju također vrlo imućne osobe iz cijeloga svijeta, piše Glas Slavonije.

Velika je razlika u tome što je u njoj odmor potpuno drukčijeg tipa, bez jahte ili prepoznatljivih i nadaleko vidljivih obilježja. Sve se događa u velikoj diskreciji, bez fotografa, kamera i medija. Naime, gosti iz cijeloga svijeta, manje ili više imućni, vrlo rado dolaze u Baranju i sa zadovoljstvom svake godine ostavljaju milijune kuna – zbog lova. O detaljima vrlo uspješnog lovnog turizma na području Baranje u javnosti se relativno malo zna. S vremena na vrijeme procure priče o tome da u lov u, primjerice, poznatom tikveškom lovištu, koje se službeno naziva Državno lovište Podunavlje-Podravlje, dolaze bogati menadžeri i vlasnici velikih svjetskih kompanija, kao i članovi plemićkih obitelji, iz gotovo cijelog svijeta.

Vijest koju smo nedavno čuli – da je u rujnu ove godine lovac iz jedne europske zemlje u tikveškom lovištu imao rekordan ulov, do sada nezabilježen na ovim prostorima, potaknula nas je da napravimo priču o lovnom turizmu koji se razvija u okrilju Hrvatskih šuma. Domaćin nam je bio Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek.

Rekorderi

– Točno je, naši su gosti, pojednostavljeno rečeno, oni koji užitak lova mogu platiti. A lov i usluga koju nudimo svakako su vrhunski. Za nas je lov važan gospodarski resurs. Gosti koji nam dolaze uglavnom su iz inozemstva, iz Francuske, Austrije, Njemačke, Italije, Saudijske Arabije, SAD-a… Domaćih nema mnogo – priča nam Jumić. Dok smo obilazili tikveško lovište, koje je u svijetu na glasu kao vrlo bogato, objašnjavao je kako je diskrecija gostima koji dolaze uživati u lovnom turizmu jako važna i da se zbog toga mnogi rado i vraćaju u Baranju.

Najviši standardi

Najviši standard smještaja nudi se u Zlatnoj gredi, gdje se nalazi 16 odlično opremljenih soba s ukupno 31 krevetom. Gosti osim u lovu često uživaju i u drugoj turističkoj ponudi. Jumić ističe kako u Hrvatskim šumama imaju odličnu suradnju s Parkom prirode Kopački rit, a posebice s Eko centrom Zlatna Greda.

– Goste upućujemo u Eko centar, gdje odlaze u adrenalinski park ili za njih biva organizirana vožnja kanuima. Rado posjećuju Kopački rit, koji obilaze brodom i turističkim vlakićem. Gostima organiziramo i posjete Osijeku, Đakovu… Osim toga, u Baranji surađujemo s brojnim lokalnim OPG-ovima, od kojih kupujemo povrće, voće, namirnice za pripremu hrane i različite specijalitete koje serviramo gostima. Ovo je kompleksan posao koji donosi korist cijeloj Baranji – zaključuje Jumić.

Komentirajte prvi

New Report

Close