Turizam potaknuo rast BDP za 2,9 posto

Autor: Marija Brnić , 30. studeni 2016. u 21:59
Premijer Plenković pohvalio se rastom BDP-a/Patrik Macek/PIXSELL

Nakon višegodišnjeg zaostajanja počinjemo hvatati korak s ostatkom Europske unije.

Realan rast BDP-a u trećem tromjesečju prema prvim procjenama DSZ-a od 2,9 posto na godišnjoj razini, uz oporavak osobne potrošnje i investicija te nastavak rasta robnog izvoza dodatno je poguralo i znatno povećanje izvoza usluga, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni.

Po ostvarenoj godišnjoj stopi u trećem kvartalu, ravnatelj DZS-a Marko Krištof ističe kako je Hrvatska u gornoj polovini među članicama EU. To je već osmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,8 posto.  "Ovo je najbolji rast ostvaren u posljednjih osam godina. Vlada je vrlo zadovoljna, jer rezultat potvrđuje da idemo u dobrom smjeru. Moram reći i da je to dio rada prošle vlade, ali i odraz političke stabilnosti koju danas imamo u Hrvatskoj", prokomentirao je premijer Andrej Plenković.

"Ovakvo ostvarenje rasta BDP-a tijekom prva tri kvartala ide u smjeru premašivanja stope rasta od 2,6% koju je Hrvatskoj za 2016. predvidjela Europska komisija. Tako bi se Hrvatska trebala naći među deset članica EU s najvećim rastom u 2016. i nakon više godina pada ponovo zabilježiti rast u odnosu na prosječnu razinu razvijenosti EU", ocjenjuju analitičari HGK. 

Komentirajte prvi

New Report

Close