Turizam je najveći hrvatsko-korejski potencijal

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2014. u 22:00
Ivan Škorić i Dong-Geun Lee

Lani je broj korejskih turista u Hrvatskoj povećan za 58 posto, ove godine već ih je 200.000.

Hrvatska i Koreja imaju potencijal za povećanje poslovne suradnje: lani je međusobna robna razmjena iznosila 60 milijuna dolara, od čega je 12,55 milijuna dolara bio hrvatski izvoz u Koreju, a 47,28 milijuna dolara uvoz iz te zemlje.

Koreja je na 49. mjestu trgovinskih partnera Hrvatskoj. Suradnja je perspektivna u prehrambenoj industriji, elektroindustriji, proizvodnji strojeva, brodogradnji te prijenosu tehnologija i know howa. Veliki je potencijal i u turizmu: lani je broj korejskih turista u Hrvatskoj povećan za 58 posto. I ističu to iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), gdje je u ponedjeljak održan Hrvatsko-korejski poslovnim forum, na kojem su korejska komora trgovine i industrije i HGK potpisali Sporazum o suradnji.

Potpredsjednik za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo HGK Ivan Škorić podsjetio je da ulaskom u EU Hrvatska može više nego dosad iskoristiti svoj zemljopisni položaj i biti ulazna vrata prekomorskim gospodarstvima na europsko tržište. Izvršni potpredsjednik Korejske komore trgovine i industrije (KCCI) Dong-Geun Lee je rekao je kako je Hrvatska popularna turistička destinacija za korejske turiste, a kao područja jačanja gospodarske suradnje također je naveo brodogradnju, elektro industriju, prehrambenu industriju, turizam itd. I  veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Hyung-Won Suh izdvojio je turizam kao polugu razvoja suradnje dvije zemlje te naveo kako je Hrvatsku ove godine posjetilo 200 tisuća korejskih turista. Predstavljeno je poslovno okruženje, kao i mogućnosti investiranja u Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close