Turistima iznajmljuju iglue, kućice na drvetu i otoke

Autor: Marija Crnjak , 24. svibanj 2015. u 14:05
Iglu koji se može iznajmiti preko Airbnb-a u Austriji. Photo Airbnb

U Hrvatskoj se preko Airbnb-a trenutno iznajmljuje preko 36 tisuća apartmana odnosno soba.

Preko portala Airbnb, trenutno najjačeg sharing portala na globalnom tržištu s oko milijun smještajnih kapaciteta u preko 190 zemalja, u Hrvatskoj se trenutno iznajmljuje preko 36 tisuća apartmana odnosno soba. Kako doznajemo od Ekaterine Kukureko iz odnosa s javnošću Airbnb-a, rast bukinga smještaja u Hrvatskoj preko tog potrtala lani je iznosio 175 posto. Kad su u pitanju rezervacije hrvatskih građana koji putuju u inozemstvo, brojka je lani rasla za 133 posto. U Hrvatskoj preko Airbnb-a odsjeda najviše gostiju iz Velike
Britanije, slijede Nijemci, Francuzi, Amerikanci i Talijani.

Globalne statistike koje su nam otkrili u Airbnb-u pokazuju impozantan rast u zadnjih par godina. Primjerice, od osnivanja tvrtke 2008. godine u San Franciscu, smještaj putem Airbnb-a unajmilo je preko 30 milijuna ljudi, odnosno čak 20 milijuna samo od početka 2014. do danas. U lanjskoj ljetnoj sezoni dnevno je preko Airbnb-a u kapacitetima odsjedalo po 425 tisuća ljudi.

Novu Godinu 2014. u Airbnb-ovim kapacitetima, sobama, apartmanima, čekalo je preko 550 tisuća ljudi.

Ukupan broj kapaciteta koji se trenutno mogu iznajmiti preko tog sharing portala je jedan milijun u 190 zemalja svijeta, s tim da se na popisu nalazi i niz atraktivnih smještajnih kapaciteta koji se nipošto ne ubrajaju u tradicionalne turističke sobe i apartmane. Tako se preko Airbnb-a do sad moglo rezervirati smještaj u čak 700 iglua, među kojima ima i pravih iglua napravljenih od snijega na Grenlandu, u Austriji, uz napomenu da kapaciteti nisu dostupni u ljetnim mjesecima. Gostima je na raspolaganju do sad bilo I 4000 dvoraca, 2800 kućica na drvetu, čak 1000 otoka, 500 svjetionika, 9000 plovila. Među jedinstvenim smještajnim kapacitetima najviše je vila, njih čak 80 tisuća.  

Pariz je najposjećenija destinacija Airbnb-ovih gostiju, slijede London, New York, Los Angeles, San Francisco, Melbourne, Sydney, Toronto, Singapur i Moskva. Fotografi portala do sad su uslikali kapacitete u 112 zemalja, uključujući i destinacije poput Grenlanda i Nepala, u kojem se iznajmljuje čak 500 objekata.  

Kukureko ističe da se do pred tri godine najveći dio putovanja preko Airbnb-a odvijao unutar SAD-a, no američko tržište danas iznosi tek 30 posto, a najveći promet ostvaren je u Europi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close