Turistički sektor šokiran najavom porasta PDV-a

Autor: Marija Crnjak, Radmila Kovačević/VL , 27. listopad 2016. u 22:00
Vratit ćemo se 25 godina unazad, kaže Kukurin/Grgur Žučko/PIXSELL

Izmjena porezne politike ugrozit će nove investicije, i to baš u jeku pojačanog interesa stranih ulagača.

Vijest o podizanju stope PDV-a na ugostiteljsku djelatnost s 13 na 25 posto šokirala je  turistički sektor koji već u 2017. očekuje pad dobiti i smanjenu konkurentnost u odnosu na druge zemlje. Analitičari ističu kako će izmjena porezne politike ugroziti i nove investicije u turizmu, i to baš u jeku pojačanog interesa stranih ulagača.

Sektor zaziva novog ministra turizma Garija Capellia, koji se do zaključenja broja nije javno izjašnjavao. Njegov prethodnik Anton Kliman pred koji mjesec izjavio je da Hrvatska po poreznoj opterećenosti mora doći u ravan s konkurentima u turizmu, jer ćemo početi gubiti utakmicu. Konzultantica Sanja Čižmar, partnerica u tvrtki Hotelsko i destinacijsko savjetovanje, ističe da je ugostiteljstvo već sad niskoprofitni dio kolača u hotelijerstvu.

"Ova će odluka demotivirati buduće ulagače kojima je važna profitabilnost i povrat ulaganja, a suočit će se s dvostruko višom stopom poreza od konkurentskih zemalja. Ovo dodatno narušava stabilnost okvira poslovanja koji je jedna je od bitnih stavki konkurentnosti zemlje" upozorila je Čižmar.  Predsjednik uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin tvrdi da će se ovom odlukom hrvatski turizam vratiti 25 godina unazad. Dubrovački hotelijer Ivica Sabljić podsjeća da PDV treba dodatno smanjiti da se povećaju potrošnja i investicije. Vlasnik Ville Neretve Pavo Jerković upozorava da Vlada reže granu na kojoj svi sjedimo. Predsjednik Ceha ugostitelja Nenad Šepak nada se da će se Capelli izboriti da stopa ostane nepromijenjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close