Turistički sektor slabo koristi potpore države za obnovljive izvore energije

Autor: Marija Crnjak , 07. svibanj 2015. u 22:00
Tvrtke iz turističkog sektora mogu ostvariti i pogodnosti u segmentu prometa/FOTOLIA

Maksimalni iznos po zahtjevu za subvenciju je 1,4 milijun kuna, a za zajam 7 milijuna kuna, poručuju iz državne vlasti.

Iako je ekoturizam i korištenje obnovljivih izvora energije hit u turističkoj industriji, a razvoj zelenog poslovanja u turističkom sektoru jedan je od važnih ciljeva Turističke strategije do 2020. godine, interes investitora za prilagodbu objekata još uvijek je slab, bar kad je u pitanju korištenje državnih potpora.

Kako je na turističkom kongresu Poslovnog dnevnika istaknula Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na javni poziv namijenjen turističkim tvrtkama i iznajmljivačima koji je u tijeku prijavljeno je tek deset projekata. "Energetska politika Hrvatske je prepoznala stratešku važnost turizma koji ima brojne mogućnosti korištenja potpora za implementaciju zelenog poslovanja i obnovljivih izvora energije. Na žalost, jako je slab odaziv tvrtki, iako se nude subvencije i zajmovi uz čiju pomoć tvrtke i fizičke osobe mogu uvesti obnovljive izvore energije u svoje poslovanje, uz mogućnost potpora u iznosu do 1,4 milijuna kuna, te zajma s maksimalnim iznosom do 7 milijuna kuna. Pozivamo stoga vlasnike tvrtki i turističkih objekata da nam se jave i iskoriste mogućnosti koje se nude", kaže Vesna Bukarica.

Kako se navodi u pozivu za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, novac se dodijeljuje trgovačkim društvima, zadrugama, trgovcima pojedincima, fizičkim osobama (obrtnicima), obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) te fizičkim osobama, odnosno vlasnicima hotela, kampova i drugih vrsta ugostiteljskih i turističkih objekata namijenjenih smještaju, ili imaju pravo njihova korištenja. Pritom maksimalni udjel u opravdanim troškovima projekta iznosi do 80 posto ako se projekt provodi na području posebne državne skrbi, na prvoj skupini otoka ili u zaštićenim dijelovima prirode, do 60 posto za projekte na drugoj skupini otoka ili u brdsko-planinskom području, te do 40 posto ako se provode na ostalim područjima.

Maksimalni iznos po zahtjevu za subvenciju je 1,4 milijun kuna, a za zajam 7 milijuna kuna. Maksimalni iznos donacija je od 15 tisuća do 24,7 tisuća kuna ovisno o području. Bukarica ističe da nije kasno za prijave, jer je iznos raspoloživih sredstava Fonda po Pozivu utvrđen financijskim planom Fonda za 2015. i projekcijama za 2016. i 2017. godinu. Sredstva Fonda dodjeljivat će se do konca 2015. godine ili do iskorištenja raspoloživih sredstava, što prije nastupi.

Tvrtke iz turističkog sektora mogu ostvariti i pogodnosti u segmentu prometa, za što su također otvoreni javni pozivi, bilo kroz sufinanciranje tečaja eko vožnje ili nabavku vozila. Nedavno raspisan natječaj za sufinanciranje energetske učinkovitosti u prometu predviđa sufinanciranje izgradnje punionica za vozila na električni pogon, za kupnju električnih bicikla (od 5 do 15 komada) ili pak kupnju plovila na električni pogon s ugrađenim solarnim panelima.Vesna Bukarica istaknula je primjere naturističkog kampa Valalta u Rovinju, koji je od Fonda dobio 428 tisuća kuna za ugradnju solarnih kolektora, dok je Adria Hotel Dubrovnik dobio 784 tisuće kuna za solarne kolektore te centralni sustav zagrijavanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close