Turistički pozitivni prvi mjeseci daju optimizam

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2015. u 16:17
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Pozitivni trendovi u siječnju i veljači rezultirali su time da je u prva dva mjeseca ove godine bilo 15 posto više dolazaka turista.

Pozitivna kretanja u hrvatskom turizmu u prva dva mjeseca ove godine utječu na određeni optimizam u pogledu ne samo boljih rezultati u toj djelatnosti, već i u pogledu rasta zaposlenosti pa makar samo u toku turističke sezone, ocjenjuje potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher komentirajući najnovije turističke pokazatelje.

Dodaje kako je "svakako pozitivna naznaka da se i izvan glavne turističke sezone u posljednje dvije godine bilježe sve povoljniji rezultati, iako je, u globalu gledano, to još uvijek jako skromno s obzirom na naše mogućnosti".

Najnoviji, u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u veljači bilo 14,7 posto više turističkih dolazaka i 15,4 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu je rast zabilježen i kod domaćih i stranih turista, s time da strani bilježe bržu dinamiku rasta.

Tako su primjerice strani turisti nakon siječnja i u veljači nastavili godišnji rast veći od 20 posto, pri čemu su najviše noćenja ostvarili turisti iz Slovenije, Austrije i Italije, što je slično ostvarenju iz veljače prošle godine.

Pozitivni trendovi u siječnju i veljači rezultirali su time da je u prva dva mjeseca ove godine bilo 15 posto više dolazaka turista i 15,4 posto više noćenja u odnosu na prva dva mjeseca 2014., kao i da je 731.163 noćenja u prva dva mjeseca za 1 posto više u odnosu na isto razdoblje rekordne 2008., navode iz HGK.

U Komori prognoziraju da će ove godine biti ostvaren rast ukupnih noćenja od oko 2,4 posto u odnosu na prošlu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close