Turistički pozitivni lipanj i sedam mjeseci u komercijalnom smještaju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. kolovoz 2013. u 14:42
Thinkstock

Stranih je turista bilo 5,1 posto više nego lani ili njih gotovo 1,5 milijun ostvarilo je 7,17 milijun noćenja ili 2,1 posto više nego u lanjskom lipnju.

U Hrvatskoj su u komercijalnim smještajnim objektima u lipnju i u šest mjeseci ove godine ostvareni porasti turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a od ukupnih polugodišnjih 3,7 milijuna dolazaka i 14,3 milijuna noćenja 44,2 posto dolazaka i 54 posto noćenja u tim je objektima ostvareno samo u lipnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Po tim podacima u lipnju u Hrvatsku došlo 1,66 milijuna turista ili 4,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a nešto manji porast od 1,7 posto ostvaren je s 7,72 milijuna noćenja.

Stranih je turista bilo 5,1 posto više nego lani ili njih gotovo 1,5 milijun ostvarilo je 7,17 milijun noćenja ili 2,1 posto više nego u lanjskom lipnju.

Domaćih turista je u lipnju u komercijalnim smještajnim objektima boravilo gotovo 169 tisuća ili jednako kao lani, ali su ostvarili 3,5 posto manje noćenja.

Isti postotak pada, od 3,5 posto, domaći su turisti zabilježili i s 1,7 milijuna noćenja u prvih šest mjeseci ove godine tijekom kojih je njihovih dolazaka bilo tek 1 posto manje nego u lanjskih šest mjeseci ili ukupno 640,3 tisuće.

S druge strane, kod stranih su turista zabilježeni znatno veći porasti u prvih pola ove godine i to od 7 posto s njihovih 3,11 milijuna dolazaka i od 6 posto s 12,6 milijuna noćenja.

Među strancima najviše su noćenja u sedam mjeseci ove godine, 25,6 posto, uobičajeno ostvarili Nijemci, koje s udjelom od 11 posto slijede Austrijanci te s 10,6 posto Slovenci.

Češki turisti su u ukupnim polugodišnjim noćenjima imali udjel od 6,2 posto, Talijani od 5,5 posto, Britanci 4,5 posto, Poljaci 4,2 posto, a Nizozemci gotovo 4 posto.

S tih osam tržišta ostvareno je u hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u šest mjeseci ove godine ukupno 71,3 posto svih stranih noćenja, dok su preostalih 28,7 posto ostvarili turisti iz ostalih više od 70 zemalja iz kojih su dolazili u Hrvatsku.

Podaci DZS-a dijelom su potvrdili i lipanjske te polugodišnje poraste fizičkog turističkog prometa iz ranije, mjesec dana prije, objavljenih prvih podataka Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koja za razliku od DZS-a ne prati samo dolaske i noćenja u komercijalnim nego u svim vrstama smještajnih objekata temeljem plaćanja boravišne pristojbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close