‘Turistička taksa u Rimu košta 5 puta više nego u Dubrovniku’

Autor: Marija Crnjak , 14. srpanj 2014. u 13:02
Foto: Željko Mrsić/PIXSELL

Nakon najave ministra turizma Darka Lorencina o povećanju boravišne pristojbe, iz struke stižu oprečne reakcije.

Najava ministra turizma Darka Lorencina o povećanju boravišne pristojbe od iduće godine za do dvije kune izazvala je mnoštvo negativnih kritika u sektoru, uz argument da će novi namet smanjiti konkurentnost i izazvati povećanje cijena.

Trenutno se cijena boravišne pristojbe u glavnoj sezoni kreće od četiri do sedam kuna, ovisno o tome u kojem se turističkom razredu nalazi mjesto gdje je smješten objekt. U kritikama su najglasniji u Kamping udruzi koja traži da se napravi razlika u iznosima pristojbe između hotela i kampova, po uzoru na konkurente. Hotelijeri poskupljenje drže još jednim nepotrebnim nametom nakon podizanja stope PDV-a s 10 na 13 posto s početkom ove godine. U privatnom smještaju nisu toliko protiv povećanja boravišne pristojbe ako se neće dirati njihov paušal.

 

130milijuna

kuna godišnje prikupilo bi se poskupljenjem boravišne pristojbe za kunu

Miroslav Pretula, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori iz Pule za Glas Istre izjavio je da nije protiv odluke ako ona znači veći prihod i bolji rad sustava TZ-a. Ujedno ističe da je u Hrvatskoj ta cijena niža u odnosu na neke druge zemlje pa njeno povećanje za goste ne bi trebalo značiti velik problem. Među rijetkima koji podržavaju povećanje boravišne pristojbe je Ivan Pukšar, direktor agencije Kompas Zagreb koji se još kao predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija zalagao za slično rješenje, doduše kako bi agencije na neki način naplatile činjenicu da prodajom aranžmana umjesto TZ-a prikupljaju pristojbu od gostiju.

"Gost u pet zvjezdica u Rimu za sedam dana takse plaća oko 270 kuna, a gost za isti aranžman u Dubrovniku plati jedva 49 kuna pristojbe. Dakle sami smo procjenili da vrijedimo pet puta manje. Gost u francuskom kampu možda plaća oko 5 kuna, ali Crnogorci ubiru dnevno više od 9 kuna pristojbe, slovenska i austrijska sela naplaćuju od 2,20 do 2,90 eura po danu", podsjeća Pukšar. Uz 130 milijuna kuna veći iznos, koji bi se prikupio ako taksa poraste za jednu kunu, mogli bi se financirati sadržaji u destinaciji za kojima gosti toliko žude, a sve manje su ih sami spremni platiti, napominje. Pukšar smatra da ne stoji teza o padu konkurentnosti. "Za ozbiljniji razvoj destinacija i jaču promociju na tržištima, boravišnu pristojbu trebalo bi povisiti na 10 kuna, i upravo na taj način bi se omogućili i jednaki tržišni uvjeti svim pravnim i fizičkim osobama", zaključuje šef Kompasa.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ova sezona je skroz podbacila.. krivi su kažu vrijeme i svjetsko prvenstvo ali nema to veze s tim.. postajemo skupi to je najveći problem.. Prije su na more dolazili i siromašni a danas si više hrvatsku ne mogu priuštiti.. i ako dođu na more ništa ne troše nego za smještaj.. ispred plaže gdje se kupam prodaje se sladoled.. zanimljivo je gledati koliko se ljudi okrene od škrinje sa sladoledom kad vide da je kuglica 8kn.. sad još poskupite i taksu pa nek poskupi i smještaj pa više niko neće ni dolaziti.. uvijek se uspoređuemo sa drugima.. nek ti iz ministarstva turizma napišu šta mi nudimo a šta nude druge zemlje..

ma nego, uništite dizanjem taksi i poreza još i turizam pa možemo svi skupa staviti ključ u bravu! ljudskoj pohlepi i gluposti nema kraja!

New Report

Close