Turisti mogu razgovarati mobitelom već za pola kune

Autor: Majda Žujo , 10. kolovoz 2010. u 22:00

Stranim turistima više se isplati kupiti ‘prepaid’ karticu domaćeg operatera nego koristiti ‘roaming’ usluge vlastitih mreža

Kada se ide na godišnji odmor, nekako je očekivano da se to pretvori u drastičan udar na džep potrošača. Prije recesije bilo je to razdoblje kada se nije pretjerano pazilo na svaku kunu, ali dolaskom krize to se u dobroj mjeri izmijenilo.

Jedna od stvari koja zna “izbiti” dosta novca je telefoniranje jer je “roaming” u Hrvatskoj i dalje znatno skuplji u odnosu na Europsku uniju. No ove sezone i domaći su operateri uvidjeli da je vrijeme za mijenjanje politike pa su turistima koji su svoje ljetovanje odlučili provesti u Hrvatskoj ponudili opcije koje ih neće stajati pravo malo bogatstvo kako bi razgovarali s osobama iz svoje domovine. Budući da se stranim turistima više isplati kupiti “prepaid” karticu domaćeg operatera nego koristiti “roaming” usluge vlastitih mreža, usporedili smo ponude koje se nude na tržištu. Tele2 je tako za inozemne goste osmislio ponudu koju su nazvali “Turistički paket”, odnosno “Tourist Pack”. U paketu se nude razgovori po tarifi od 0,07 eura (0,5 kuna) po minuti razgovora prema stranim fiksnim mrežama te 0,28 eura (dvije kune) po minuti prema stranim mobilnim mrežama.

Besplatne SMS poruke
Ako požele razgovarati s osobama koje su na drugim domaćim mrežama, to će ih stajati nešto više, odnosno 0,19 eura (1,35 kuna) po minuti. Najveća pogodnost ovog paketa su besplatne SMS poruke prema svim mrežama. Jedino što korisnik mora napraviti da bi koristio ove usluge je kupiti i aktivirati startni paket koji stoji 50 kuna. Ako uz njega želi i mobitel, na raspolaganju mu je Alcatelov model, i to po cijeni od 145 kuna. Promotivno razdoblje traje do 30. rujna ove godine, a nakon toga stranci će moći komunicirati povoljno, i to za 0,10 eura po SMS-u prema međunarodnim odredištima te za 0,28 eura za pozive prema međunarodnim mrežama. Također turistima koji na godišnji odmor ne idu bez svoga prijenosnog računala nude se paketi s mobilnim internetom. Tako za 145 kuna nude “prepaid” karticu za mobilni internet u kojoj je USB modem sa 100 kuna na računu. Cijena “surfanja” u tom paketu iznosi 0,25 kn po megabajtu. Vipnet je za strane turiste pak pripremio tarifu Vipme International s povoljnijim cijenama za pozive prema 16 zemalja u Europi. “Tarifa je idealna za turiste koji žele kontrolirati svoje troškove i razgovarati povoljno sa zemljom iz koje dolaze, a zemlje koje su uključene u ovu promociju su BiH, Slovenija, Srbija, Rusija, Švicarska, Austrija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska, Slovačka i Velika Britanija”, pojašnjavaju iz korporativnih komunikacija Vipneta. U tarifi pozivi prema fiksnim mrežama u tih 16 zemalja stoje jednu kunu po minuti, odnosno oko 14 eurocenti. Jednaka je i cijena poziva prema svim mobilnim i fiksnim mrežama u Hrvatskoj, kao i SMS poruke prema svim mobilnim mrežama u Hrvatskoj i u 16 zemalja Europe koje su uključene u tarifu. Naknada za uspostavu poziva je 0,29 kuna, a obračunska jedinica je 60 sekundi. Podatkovni promet u ovom paketu naplaćuje se jednu kunu po megabajtu.

Promocije do kraja rujna
T-Hrvatski telekom je također prepoznao važnost stranih turista i osmislio tarifu samo za njih. Njihovi paketi ipak nude više pogodnosti za one koje su svoje vrijeme na plaži više odlučili provesti na internetu nego telefonirajući. “Svi turisti koji posjete našu zemlju mogu izabrati dva Simpa ti&ja broja iz bilo koje mreže u inozemstvu s kojom mogu u svakom trenutku razgovarati po 50 posto nižim cijenama. Kako bi mogli što više uživati u ‘surfanju’ s bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj, turistima nudimo i Simpa Internet paket po cijeni od 148 kuna u koji je uključen ‘web’n’walk stick’ i početnih 100 kuna na računu. Također mogu iskoristiti sve pogodnosti ljetne promocije koja traje do 30. rujna, pri čemu uz svaku nadoplatu Simpa Internet bona dobivaju besplatne sate za ‘surfanje’,” objašnjavaju u T-HT-u.

Nigdje bez interneta

Obnovom bona do besplatnog ‘surfanja’
T-HT je ponudio opciju u kojoj su korisnicima, uz nadoplatu bonom od 100 kuna, na raspolaganju dvije besplatne opcije Simpa Internet 24h, odnosno dva dana besplatnog “surfanja”. Uz nadoplatu od 200 kuna dobivaju pet besplatnih opcija Simpa Internet 24h, odnosno mogu “surfati” 5 dana besplatno.

USB 100 kuna na računu
Tele2 također nudi pakete s mobilnim internetom. “Mnogi se odlučuju za kupnju ‘prepaid’ kartica za mobilni internet. Za 145 kuna nudimo USB modem sa 100 kuna na računu”, kaže Valentina Junaci, voditeljica Odnosa s javnošću Tele2.

Komentirajte prvi

New Report

Close