Turisti bi se mogli suočiti s redukcijama struje i vode

Autor: Marija Crnjak , 10. srpanj 2018. u 08:12
Upozoravajuća studija Instituta za turizam, Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Daljnji rast u sezoni neodrživ, nastavi li Splitsko-dalmatinska županija godišnji rast noćenja od 11%.

Ako broj turista u Splitsko dalmatinskoj županiji nastavi rasti u sezoni mogu se očekivati razni incidenti, od nestašice struje i vode i začepljene kanalizacije do prometnog kolapsa. Tako bi se mogla sažeti prva studija prihvatnih kapaciteta turizma SDŽ koju je izradio Institut za turizam. Metodama anketa u 37 gradova i općina u javnom sektoru i među stanovnicima, te uz pomoć informacija iz prostornih planova, eVisitora i javnih poduzeća, istraživači Instituta otkrili su najslabije karike turizma u županiji koja je od 2014. godine imala prosječan godišnji rast noćenja od 11 posto.

Studija je predstavljena jučer u Splitu. Pokazalo se tako da komunalna i prometna infrastruktura nije pratila ni potrebe domaćeg stanovništva, što je turizam samo potencirao. Potpuno je neprihvatljivo zbrinjavanje otpada na području cijele županije, elektro-energetski sustav je na rubu izdržljivosti, opterećenje dalekovoda u Splitu blizu termičke granice prijenosa, a sustav nije spreman za prihvat električne energije iz obnovljivih izvora, koji se usto gotovo uopće ne koriste.

Također je vrlo loše stanje vodoopskrbe, Splitska aglomeracija opskrbljuje se vodom iz samo jednog izvora (Jadro), a gubici u prijenosu veći su od 50 posto, te je na nekim područjima opskrba pitkom vodom na rubu dostatnosti, a primjerice u Makarskoj i Visu postojeći kapaciteti su na granici potpune iskorištenosti. Kanalizacijska infrastruktura nije završena, a podvodni ispusti uglavnom nemaju prethodni tretman pa ni kvaliteta mora nije izvrsna.     

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kad će neki samozvani stručnjak povezati dva i dva i zaključiti da je orijentacija na turizam potpuni idiotizam. Da turizam može biti glavna djelatnost privrede, onda bi sam mogao financirati svoj razvoj. A upravo je obrnuto, što turizam više “jača”, to više računa infrastrukturu koju mu je poklonila bivša industrija. Dalmacija je već sad Afrika zbog antiindustrijske i turističke orijentacije, a ako ovako nastavi, uskoro će sa zavišću gledati Kamerun i Senegal. Dno dna od promašene ekonomske strategije.

Ajte kvragu i vi i turisti, šta je sa splićanima? Hoće li i njih pogoditi redukcija ili voda treba samo turistima?

Turista je manje nego lani. bila je dobra pred sezona. al pocetak srpnja je u potpunosti podbacio.

New Report

Close