Turcima turizam prva meta, na Jadran dovode kasina

Autor: Ana Blašković, Marija Crnjak , 26. travanj 2016. u 09:07
Fotomontaža: FOTOLIA/REUTERS

U partnerstvu s turskim tvrtkama domaćim kompanijama otvorila bi se i treća turkofona tržišta.

Danas u Hrvatsku stiže turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa svitom od 115 čelnika najmoćnijih turskih kompanija zainteresiranih za ulaganja i jačanje gospodarskih veza dviju zemalja. Tursko izaslanstvo sudjelovat će na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu koji se održava u zagrebačkom hotelu Westin, a na njegovim marginama održat će se niz sastanaka domaćih i turskih kompanija.

"Hrvatska i Turska imaju vrlo dobre političke odnose. Svi hrvatski predsjednici, premijeri i predsjednici parlamenata redovno su se susretali od 1992. naovamo. No, gospodarska suradnja zaostaje i stoga je ovo što predsjednik Erdogana realizirao uspjeh koji dosad nitko nije učinio", ističe predsjednik Hrvatsko turske udruge prijateljstva Goran Beus Richembergh. Interes za ulaganja u Hrvatsku čiji se potencijal procjenjuje u milijardama eura turski gospodarstvenici vide u činjenici da smo članica Europske unije čime im se otvaraju vrata 500 milijuna stanovnika velikog tržišta. S druge strane, sama Turska ima gotovo 80 milijuna stanovnika i ogromno je tržište, no u partnerstvu s turskim tvrtkama domaćim kompanijama otvorila bi i treća, turkofona tržišta na potezu od Azerbajdžana do Kirgistana.

Interes turskih ulagača koji stižu u Zagreb očekuje se posebno u nekretninskom biznisu i turizmu, pogotovo nakon što im je donedavno vrlo perspektivno domaće tržište drastično palo zbog geopolitičke situacije. I prije toga svoj fokus na hrvatsko tržište pokazala je Dogus Grupa, čiji će vlasnik Ferit Sahenk također biti u Zagrebu. Radi se o najvećem turskom investitoru u turizmu koji je do sad uložio više od 300 milijuna eura u RH, u marine i hotelski biznis. Najviše u hotelskom sektoru Dogus je uložio u Šibeniku (D-Resort), ulazi u Zadar izgradnjom Hotela Maraska, najavljuje nekretninski projekt u Zagrebu. Uz lanac marina D-Marin, kompanija već neko vrijeme ima i značajan udjel od 11% u ACI-ju, a zanima ih i ostatak, ako se država odluči na prodaju svog udjela.

 

30milijuna

eura uložila je Alvimedica u kliniku u Dugopolju

Turci tu ne pritišću i strpljivo čekaju, a ovaj bi im susret mogao poslužiti da uvjere Vladu da im proda ACI. Dolazak uprave CNR Holdinga i Pegasus Airlinesa, jednog od najvećih svjetskih organizatora poslovnih sajmova i niskotarifne zrakoplovne kompanije, mogao bi se promatrati su svjetlu nastojanja da se u Zagrebu i Dubrovniku izgrade veliki kongresni centri, ali i novi terminali zračnih luka u oba hrvatska grada. Istanbul je poznat kao jedan od najjačih kongresnih i sajmišnih centara, no pitanje je što će biti sa strategijom daljnjeg razvoja tog segmenta u Turskoj. CNR Holding je od 1985. odradio više od tisuću sajmova za 25 milijuna klijenata, u sastavu grupe posluje 17 tvrtki, a u organizaciji holdinga godišnje se održi više od 50 sajmova. Pegasus leti za Beograd, Skopje, Sarajevo, ali još ne i u Zagreb. Net Holding u Zagreb vrlo vjerojatno dolazi s idejom ulaganja u turizam te kasina, segmenta koji je u Hrvatskoj zapravo vrlo nerazvijen.

Netov brend Merit povezuje turistički i kockarski biznis, a u regiji su nedavno interes pokazali za kupnju budvanskog hotel Avala, u kojem su lani otvorili kasino. Da turska Alvimedica, svjetski proizvođač medicinskih uređaja u intervencijskoj kardiologiji i među tri najveća europska proizvođača stentova s pet kliničkih centara u Turskoj, Italiji i Nizozemskoj, nije odustala od investicije u kardiološku kliniku u Dugopolju, pokazuje dolazak članice upravnog odbora Leyle Alaton. U splitskom zaleđu lani je trebala vrata otvoriti 30 milijuna eura vrijedna klinika. Realizacija je u međuvremenu zapela, američki partner izašao iz projekta, no Alvimedica nikada nije decidirano rekla da odustaje od investicije.

Jačati veze s domaćim gospodarstvom u Zagreb dolazi i vlasnik Mustafa Süzer, vlasnik istoimenog holdinga u čijem je portfelju mala Kentbanka. Sličnom se logikom vode i predstavnici Arcelika, kompanije pod čijim kišobranom posluju proizvođeči Beko i Grundig, a u Hrvatskoj su među vodećim brendovima bijele i smeđe tehnike. Trenutačna trgovinska bilanca Hrvatske i Turske nije blistava. Prošle godine ukupan trgovinski saldo iznosio je tek 348,8 milijuna eura, a domaće tvrtke minimalno su iskoristile golem turski potencijal, pa je izvoz dosegnuo tek 104,4 milijuna eura, dok smo iz Turske uvezli 244,4 milijuna eura vrijednih roba. Taj potencijal mogao bi se u kratkom vremenu više nego udvostručiti, smatra Beus Richembergh.

"Smatram da se u roku dvije godine trgovinska razmjena Hrvatske s Turskom može povećati na više od milijardu eura ako budemo pametni i iskoritimo priliku", kaže. Prostor za domaće tvrtke su posebice u proizvodnji hrane, metaloprerađivačkoj industriji te strojogradnja, a visoko na listi su i ulaganja u energetiku i obnovljive izvore energije. "Valjalo bi razmisliti o gradnji velikog logističkog centra na potezu Križa, Kutine i Ivanić Grada. Tom rutom dnevnom prođu stotine turskih kamiona prema odredištima u sjevernoj Europi, pa bi takav centar bio mjesto pretovara robe, zamjene vozača, servisa…", kaže Beus Richemergh.

Komentari (9)
Pogledajte sve

zar nisu neki Turci iz proračuna naplatili 5 mil.kn za Dioki, zbog Linićeve i Čačićeve nesposobnosti, bitno da oni i danas predaju predavanja narodu s TV, za koje jadnici još moraju platiti 80,00 kn H(arač)TV

Treba biti vrlo oprezan, i ne rasprodati svoje blago……

Turci će uložiti u turizam. I svi ostali strani ulagači su zainteresirani jedino za turizam. Hrvatska je lijepa i blizu Italije i Njemačke dviju ekonomskih velesila. Svi stranci će dolaziti i boraviti u stranim hotelima. Strani hoteli : austrijski, češki, mađarski, slovački, njemački, talijanski, švicarski i turski će biti puno jeftiniji , čišći i sa parkinzima. Hrvatski hoteli i apartmani će biti prazni jer su skupi i bez parkinga. Hrvatska ima šta ponuditi, lijepu prirodu, puno kulturnih događanja, dobru hranu i vina, relativno dobre puteve i kulturnu baštinu. Idem svake godine u Grčku koja je tri puta jeftinija od Hrvatske. Najviše mi smeta nedostatak kulturnih događanja. Toga u Grčkoj nema a volio bih čuti grčki melos, igre, buzuki, kazalište , Nanu Muskuri itd..Želim naglasiti da je kulturna ponuda Hrvatske veoma jak adut. To vidim po youtube-u jer Njemci, Talijani i drugi dobro poznaju naše pjevače i klape. To se vidi po komentarima.

Turci dolaze odati počast Nikoli Šubiću Zrinskom na 450 godišnjicu pogibije.
100.000 Turaka protiv 2.500 Hrvata !

“Tako su od jutra do mraka branitelji i dalje nastavili uspješno odbijati mnogobrojne juriše, nanoseći teške gubitke turskoj vojsci.
Sultan Sulejman I. je iznenada umro 4. rujna, ali veliki vezir Mehmed-paša Sokolović vješto je zatajio njegovu smrt, da njegova iscrpljena vojska ne bi izgubila moral.
Nakon što su 7. rujna vatrenim strijelama i loptama zapalili grad, Turci su očekivali predaju, ali Zrinski i preživjeli junaci provalili su iz grada, te su junački poginuli, skupo prodajući svoje živote.
Nakon što je Juraj Horvat topom napravio prolaz kroz tursku skupinu kod pokretnog mosta, Nikola Zrinski krenuo je u proboj iz utvrde.
Najprije je pucao iz samokresa, a zatim Turke nastavio sjeći sabljom.
U neravnopravnoj bitci, Turci su Zrinskog triput pogodili iz arkebuza, dvaput u tijelo i jednom u glavu.
Kada je pao s konja, okružili su ga njegovi vitezovi kako bi ga obranili.
Među ostalima, poginuli su plemići Vuk Papratović, Nikola Kobač, Petar Patačić, Lovro Juranić i Đorđe Pozojević.

Mrtvom Nikoli Zrinskom janjičarski je zapovjednik dao odsjeći glavu.
Truplo mu je pokopao Mustafa Vilić iz Banja Luke, nekadašnji Nikolin zarobljenik. Glavu hrvatskog bana, jednog od najvećih europskih junaka onoga vremena, vezir Mehmed-paša Sokolović poslao je svom bratiću budimskom paši Mustafi. ”

New Report

Close