Turci će tužiti Hrvatsku, u Dioki ulaze novi investitori

Autor: Marija Brnić , 31. siječanj 2013. u 22:01
8,6 posto imao bi Robert Ježić nakon financijskog restrukturiranja tvrtke i smanjenja kapitala

Posredstvom sindikata pojavili se novi inozemni spasitelji Diokijeve tvrtke u Omišlju Dine Petrokemije.

Nakon turskog Caliskana, pojavljuju se novi spasitelji za Diokijevu tvrtku u Omišlju Dinu Petrokemiju.

Pismo namjere zainteresiranih ulagača stiglo je u Sindikat Dine, koji je javno uputio poziv ulagačima s obzirom na to da Caliskan ne ispunjava svoje obveze prema zaposlenima i ne pokreće proizvodnju. Ime ulagača u četvrtak je bilo tajna, no sindikalist Predrag Mihaljević, koji predstavnike potencijalnih ulagača u petak vodi u Zagreb na sastanak kod predsjednika Uprave Diokija Lea Dolezila, otkriva kako je riječ o zajedničkoj ponudi dviju tvrtki iz plinsko-naftnog biznisa. Jedna ima sjedište u Londonu, a druga kotira na Frankfurtskoj burzi. "Ponuda je konkretna, sadrži precizne podatke o mogućoj visini ulaganja", kaže Mihaljević, koji ističe kako tim tvrtkama to ne bio bio prvi slučaj spašavanja tvrtki u teškoćama.

No, u slučaju Diokija i Dine s pravom svi već unaprijed gledaju sa skepsom na svakog novog spasitelja, jer u proteklih godinu i pol tolikim se brojem uglednih domaćih i inozemnih ulagača izlicitiralo i čekalo bez uspjeha. Neslužbeno, turski Caliskan kojemu je jučer isteklo jamstvo države za isplatu plaća u visini od 5 milijuna eura, tužit će državu i tražiti da mu vrati navedeni iznos kojim je pokriven dio duga za plaće u Diokiju i Dini, jer ni država nije sa svoje strane ispunila sve iz ugovora sklopljenog prošlog ljeta. Ključnim se mamcem i zaprekom u cijeloj priči u Diokiju i Dini stalno pokazuje zemljište planirano za gradnju LNG terminala, a čijom bi se prodajom pokrio dio obveza. Iz jučer objavljenog plana predstečajne nagodbe vidljivo je i koliko su Diokijeve tvrtke međusobno premrežene ne samo vlasnički, nego i međusobnim jamstvima. Plan u kojem se s Croduxom spašava dio pogona Diokija u Zagrebu, a s Caliskanom proizvodnja u Dini, temeljen je na podacima s konca rujna prošle godine. Od utvrđenih 1,005 milijardi kuna ukupnih obveza, nagodbom se rješava 941 milijun kuna.

Uz navedene obveze Dioki ima još i 33,4 milijuna eura korporativnih jamstava, koja je trebao preuzeti Caliskan. Inače, 138 milijuna kuna obveza planira se smanjiti otpisom kamata, 105 milijuna otpisom dijela glavnice duga, a 314 milijuna kuna tražbina se pretvara u kapital, dok se odgodom u idućim godinama riješava 277 milijuna kuna duga. Prije same konverzcije potraživanja planirano je najprije provesti pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala Diokija sa sadašnjih 970 milijuna kuna za 929,7 milijuna kuna, a nominalna vrijednost dionica bila bi s 240 spuštena na 10 kuna. Konverzijom potraživanja ta bi nominalna vrijednost dionice ostala, a temeljni kapital bio bi 354,7 milijuna kuna. Sadašnja vlasničku strukturu u kojoj Dioki Holding AG Roberta Ježića još uvijek čini 76 posto, a ostatak mali dioničari, bila bi promijenjena, i to tako da bi Ježiću ostao udjel od 8,65 posto, malim dioničarima 2,74, država bi imala 31,46 posto, banke 23,59 posto, a pojedinačno najveći udjel imali bi veliki dobavljači, 33,55 posto.

Prijedlog predstečajne nagodbe

  • novčane obveze koje su predmet nagodbe 941.075.546
  • otpis (kamata, duga) 290.816.673
  • konverzija u temeljni kapital 314.260.826
  • otplata u 2013. 49.550.384
  • dugoročna otplata ( 2014.-2019.) 286.447.662

Komentari (2)
Pogledajte sve


Još jedan Linićev veličanstveni uspjeh.

Nego jel vratio Ježić sucu Turudiću onih 5 mil evra?

***nije mu vratio ni neće… Evra je lijevi bek koji igra u Manchester Unitedu i košta više od 5 milijuna eura, a pošto je pod ugovorom nema šanse da ga Ježić da Turudiću

Još jedan Linićev veličanstveni uspjeh.

Nego jel vratio Ježić sucu Turudiću onih 5 mil evra?

New Report

Close