Tuđmanov govor iz 1997. ‘osvanuo’ na njegovoj prekrivenoj bisti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2013. u 15:22
Foto: Građanska akcija, Facebook stranica

U rano jutarnjoj akciji članovi Građanske akcije prilijepili su, na crnim platnom prekrivenu bistu pokojnoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, njegov govor iz 1997. godine koji je održao u Vukovaru po dolasku “Vlaka mira“, potvrdila je zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić.

 U rano jutarnjoj akciji članovi Građanske akcije prilijepili su, na crnim platnom prekrivenu bistu pokojnoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, njegov govor iz 1997. godine koji je održao u Vukovaru po dolasku "Vlaka mira“, potvrdila je zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić.

Na Facebook profilu Građanske akcije navodi se da plakat s govorom trebaju pročitati "oni koji žele manipulirati stanovništvom, manipulirati njihovim osjećajima te neprestano potpirivati vatru netrpeljivosti između stanovnika toga napaćenog grada“.

"Dragi manipulatori, ćiriličari, svi vi kojima je fetiš zveckanje oružja…pročitajte Tuđmanov govor iz 'Vlaka mira' i recite što vam se u međuvremenu dogodilo? Sramota je pozivati se na nekoga, a da pri tom zaboravljate na njegove riječi. Ne budite licemjeri i ne izvrćite situaciju onako kako vama paše već budite dosljedni pa se povedite za riječima svog idola jer ovo što radite nikako nije ono što je on rekao“, navodi se na Facebook profilu Građanske akcije.

Po dolasku u Vukovar "Vlakom mira“ 1997. tadašnji predsjednik Franjo Tuđman održao je govor u kojemu je pozvao na mir, suživot i toleranciju.

U PU vukovarsko-srijemskoj su, na pitanje Hine o kakvoj je akciji riječ, odgovorili da "po tumačenju Državnog odvjetništva nema elemenata prekršajnog niti kaznenog djela ni za ljepljenje plakata na bistu niti za jučerašnje prekrivanje biste crnim platnom".

"O oba događaja napravljene su službene zabilješke", rekla je Barbarić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Živio prvi hrvatski predsjednik dr Franjo Tuđman!

TUĐMANOVA BULA O VUKOVARU.

TUĐMANOVA BULA O DAROVANJU LJUDSKIH I DRUGIH PRAVA, 1997 GODINE, STAROSJEDILAČKIM SRBIMA U VUKOVARU I BARANJI ,NAKON DRUGOG RASKOLA 1991 GODINE , IZMEĐU ISTOČNE I ZAPADNE ZLOČINAČKE CRKVE U VUKOVARU.

PRAVDA JE APSTRAKTAN POJAM, A TUĐMAN ILI BIKLOTKO NEMA PRAVO, NITI MOŽE IMATI PARVO, DA NEKOME UDJELJUJE PRAVDU AKO SE POD NJOM PODRAZUMJEVA JEDNAKOST U OSTAVRIVANJU SVOJIH, REKAO BI HEGEL, LJUDSKIH ,ISKONSKIH NADAHNUĆA,KAO OSJETILNIH BIĆA U NJIHOVOM OSJETILNOM SVIJETU.

PA PREMA TOME ,TUĐMAN SE PONAŠAO KAO DA NEKOME POKLANJA NEŠTO ,A NIJE ZASLUŽIO.
TUĐMANA I MILOŠEVIĆA BI TREBALO TAMO INSTALIRATI KAO DVA KORIFEJA ZLA KOJI SU PROIZVELI REPLIKU KRIŽARSKOG RASKOLA NA OVIM PROSTORIMA NAKON 937 GODINA .A TAJ PONOVNI RASKOL JE BIO KRVAVIJI OD PRVOBITNOG IAKO SU DVIJE RELIGIJE ,UZ MANJE NETRPELJIVISTI ,IPAK ŽIVJELE U NEKOJ SNOŠLJIVOJ KOEGZISTENCIJI ,OBZIROM NA ONU RIMOKARTOLIČKU KOJA JE POSTALA MASOVNIJA I BOGATIJA ,PA TIME I AGRESIVNIJA I MANJE SKLONA DA TA KOEGZISTENCIJA POČIVA MAKAR NA ONIM OSNOVNIM POSTULATIMA VJERE .
ZATO JE POTREBNO UKAZATI NA SVE POVJESNE ZABLUDE KOJIH SE SJEĆA SVEAKI DANAŠNJI GRAĐANIN STARIJI OD 45 GODINA ,A PISANI DOKUMENTI O TOM DOGAĐAJU SE NE MOGU IGNORIRATI ,DA SU TUĐAN I MILOŠEVIĆ, DVA KORIFEJA ZALA ,ČIJE BISTE TAMO MORAJU BITI I SLUŽITI KAO STRAŠILA PROŠLOSTI A NE DJELJITELJI PRAVDE.
ZATO TREBA JEDNOM ZAUVJEK ,VUKOVAR PROGLASITI ŽRTVOM DVIJU RELIGIJA, ZLOČINAČKIH PO DUHU I NAUMU ,I OTKLONITI SVAKU MOGUĆNOST DA BILOKOJA STRANA SEBI PRISVAJA NEKU ZASLUGU ,BEZ OBZIRA KAKO SE KOJA STANA NAŠLA U KOM POLŽAJU NA ZAVRŠETKU TE KRVOLOČNE KRIŽARSKO-KRSTAŠKE KALVARIJE.
A KRIŽARA ZADRU TREBA PRIKAZATI KAO ZATUCANOG FANATIKA JEDNE OD KRVOLOČNIH STRANA.

Tuđman nikada ne bi uvodio ćirilicu na ovakaav, nasilan i diktatorski naćin kojim je i budali jasno da će izazvati incidentne međuncionalne netrpeljivosti nego bi, upravo kako je rekao Josipović, u smislu unapređenja međumacionalnih odnosa i suživota Hr građana hrvatske i srpske nacionalnosti, konsenzusom građana i udruga, postigao kompromis kojim bi prvu tablu zajedno i dostojanstveno postavili građani Vukovara, branitelji i predstavnici srpske zajednice.

New Report

Close