‘Tuđman je želio u EU, uskoro ćemo ispuniti njegovu želju’

Autor: Agencija VLM , 09. travanj 2013. u 08:37
Jurica Galoić/PIXSELL

Europa je demokršćanska, a ne socijalistička, rekao je kandidat Antun Krševan Dujmović.

Kandidati HDZ-a za Europski parlament Zdravko Krmek, Antun Krševan Dujmović, Ivana Maletić i Andrej Plenković predstavili su se jučer u Županji, Otoku, Iloku, Vinkovcima i Vukovaru u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zdravko Krmek, inače Vinkovčanin, rekao je da aktualna vlast što je dulje na vlasti, gospodarstvo je sve lošije, sve je više nezaposlenih i "tome morano u nedjelju reći ne".

– Dogovorili smo 2010. u završnim pregovorima 10,2 milijardi eura au zaštitu okoliša u narednih 10 godina od čega je 4,5 milijardi eura za zaštitu voda, a od 1. srpnja imamo pristup Fondu za zapošljavanje mladih u kojemu je 6 milijardi eura koji će omogućiti zapošljavanje uj roku od 120 dana nakon diplomiranja – rekao je Krmek, a Antun Krševan Dujmović je rekao vlast nema ideje i strategiju i valja ju maknuti.

Demokršćanska Europa

– Da nije bilo HDZ-a ne bi bilo neovisne i slobodne Hrvatske, Oluje, ulaska u NATO i sada u EU. HDZ je proveo cijeli postupak ulaska u EU i to su učinili ovi ljudi s liste HDZ-a – rekao je Antun Krševan Dujmović dodajući kako je Europa demokršćanska, a ne socijalistička i zastupnici HDZ-a mogu puno učiniti jer trećina zastupnika je iz pučke grupacije kojoj pripada i HDZ. Procijenio je da će uzeti 5 do 6 mjesta u Europskom parlamentu.

– Vidjeli smo da u ovoj županiji imate agenciju za veze s EU koja je povukla 150 milijuna eura i ima pripremljenih 50 projekata s kojim će se natjecati na fondovima EU. Ova vlast je propustila nastaviti ulagati u projekte koje smo mi započeli – rekla je Ivana Maletić, koja je sudjelovala kao pregovarač za poglavlje 22 Regionalna politika i koordinacija strukturnih fondova EU.

Andrej Plenković je podsjetio kako prvi put u političkom životu Hrvatske model proporcionalnoh sustava s preferiranim glasom što valja objasniti neupućenima.

Mijenjati ili plan ili ljude

– Premijer i njegova vlada dezavuirali su dignitet zastupnika u EU parlamentu pričama kako će dio plaće donirati što se ne govori javno pa su već tamo primljeni s podsmjehom što su mi rekli neki od zastupnika iz njihovih sestrinskih stranaka. Pokazali su kako ne poznaju ili zaboravljaju stečevine EU, a izbore su razdvojili jer ne shvaćaju da su i europske teme lokane teme. Njihovi kandidati se ne predstavljaju javno kao mi jer ne mogu parirati našoj listi već netko za njih radi kampanju poput sada ovog ugovora o brodogradilištu. Glas 14. travnja i 19. svibnja je jedan glas, a to je "ne" nesposobnoj vlasti – rekao je Plenković.

Prvi čovjek vinkovačkog HDZ-a Luka Burilović je podsjetio kako je Franjo Tuđman još prije 22 godine govorio kako želi da Hrvatska postane članica tadašnje Europske zajednice ili današnje Europske unije i "uskoro ćemo ispuniti tu njegovu želju", a gradonačelnik Mladen Karlić je podsjetio kako su Vinkovci grad star 8 000 godina te da je Hrvatska bila dio Europe "osim dok je bila u Jugoslaviji, a sada ju vraćamo u Europu".

– Milanović kaže da se Plan 21 ostvaruje, ali sporo, no mi vidimo da ne donosi ništa dobroga i da valja mijenjati ili plan ili ljude – rekao je župan Božo Galić.

Komentirajte prvi

New Report

Close