Troškovi rada u Hrvatskoj ponovo porasli

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. lipanj 2015. u 16:28
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Među zemljama EU-a najveći rast troškova rada u prvom tromjesečju zabilježen je u Latviji, za 7,3 posto..

Hrvatska je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ponovo zabilježila rast troškova rada po satu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon pada u prethodna dva tromjesečja, a u Europskoj uniji njihov je rast znatno ubrzao, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U prvom su ovogodišnjem tromjesečju kalendarski neprilagođeni troškovi rada po satu u Hrvatskoj porasli za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prethodnom su tromjesečju smanjeni 0,5 posto, a u tromjesečju prije toga za 0,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata. Iste stope rasta bilježili su početkom ove godine i troškovi plaća i doprinosi.

Među zemljama EU-a najveći rast troškova rada u prvom tromjesečju zabilježen je u Latviji, za 7,3 posto. Slijedi Rumunjska, sa skokom za 7,1 posto, Bugarska sa 6,9 posto, i Litva, s 5,9 posto. Pad troškova rada zabilježio je samo Cipar, i to za 1,8 posto.

U EU u cjelini kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prvom tromjesečju 2,5 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Troškovi plaća također su u razdoblju od siječnja do ožujka porasli na razini EU i to za 2,4 posto, nakon 1,4- postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Doprinosi su također porasli, i to za 2,6 posto, naprama 1,7 posto koliko su na godišnjoj razini uvećani u prethodnom tromjesečju.

Promatrano po sektorima, najviše su u EU u prvom tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u uslužnom sektoru i proizvodnoj industriji, za 2,7 odnosno 2,6 posto. U građevinskom sektoru njihov je rast bio nešto blaži i iznosio je 1,8 posto.

U eurozoni su ukupni troškovi rada po satu u prvom tromjesečju 2015. porasli 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon 1,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Pritom su troškovi plaća porasli 2,2 posto, a doprinosi 2,1 posto.

Među sektorima je i u eurozoni prednjačila industrija i uslužni sektor, s 2,5-postotnim odnosno 2,3-postotnim rastom ukupnih troškova rada po satu, dok su u građevinskom sektoru porasli 1,5 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Komentirajte prvi

New Report

Close