‘Troškovi duga pritišću proračun’

Autor: Ana Blašković , 07. lipanj 2017. u 21:59
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Javni dug pao 9,2% na godišnjoj razini na 288,5 mlrd. kuna

Javni dug krajem veljače dosegnuo je 288,5 milijardi kuna, 1,2 milijarde kuna manje nego lani čime je nastavljen trend pada započet u ožujku 2016., podaci su HNB-a. Na mjesečnoj razini pak zabilježen je rast duga (+0,7%), uglavnom domaćeg koji je krajem veljače porastao za 3,1 milijardu kuna. U RBA ističu da je to posljedica izdanja dvaju domaćih obveznica početkom tog mjeseca od 8,5 milijardi kuna koja su premašila dospijeća od 5,5 milijardi kuna.

Taj je skok ublažen padom vanjskog zaduženja za 957 milijuna kuna, 0,9 % u odnosu na siječanj. Pad ukupnog javnog duga posljedica je snažnog pada vanjskog duga od 10,8 milijardi kuna, čak 9,2 posto na godišnjoj razini, pojašnjavaju u RBA. Dodaju da je nakon odgode izdanja euroobveznice prošle godine, primjetno promijenjena struktura državnog duga u korist zaduživanja na domaćem tržištu.

Udio domaćeg duga u javnom dugu povećan je za 3,6 postotnih bodova na 63,2 posto. “Bez obzira na pad javnog duga, koji je rezultirao smanjenjem vanjske ranjivosti te poboljšanjem ročne, kamatne i valutne strukture, visoki troškovi servisiranja tijekom nadolazećeg razdoblja i dalje će vršiti pritisak na hrvatske javne financije”, kažu u RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close