Tri su razloga zbog kojih bi ‘tvrtke za 10 kn’ mogle neslavno propasti

Autor: Mateja Bratanić , 22. listopad 2012. u 15:27
Ilustracija (PXL)

Naš je sustav previše izadministriran i pitanje je hoće li ova ideja poticanja poduzetništva uspjeti.

Ministar pravosuđa  Orsat Miljenić izjavio je prošle srijede kako je osnivanje tzv. jednostavnih tvrtki za 10 kuna "alat za mlade ljude koji se hoće okušati u poduzetništvu", naglasivši kako je riječ o jeftinijem i jednostavnijem načinu osnivanja tvrtke.

Naime, zakonskim su izmjenama za osnivanje jednostavnih društava ukinute javnobilježničke pristojbe, a sudske pristojbe smanjene sa 400 na 60 kuna, odnosno trošak registriranja takvog društva je sa sadašnjih 3 do 4 tisuće kuna smanjen na manje od 1000 kuna. Izmjene Zakona o trgovačkim društvima kojima se omogućava osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (jednostavni d.o.o.) s temeljnim kapitalom od 10 kuna i znatno nižim osnivačkim troškovima na snagu su stupile prošloga četvrtka.

Tvrtka za 10 kuna odnosno “alat za mlade ljude koji se hoće okušati u poduzetništvu” zvuči vrlo primamljivo, što zbog sniženih troškova što zbog naglašavanja da se radi o jednostavnijem načinu osnivanja tvrtke. A upravo je jednostavnost ono za čim hrvatski poduzetnici najviše čeznu.

Upitali smo domaće stručnjake kakvu sudbinu onu predviđaju “tvrtkama za 10 kuna” i koje se zamke krije ovaj poduzetnički poticaj.

1. Vladavina administracije

“Ovakvo se nešto primjenjuje kad se želi potaknuti malo poduzetništvo i samozapošljavanje, vani je to dosta popularno i uspješno. No, poznato da je u Hrvatskoj postoje manipulacije s tvrtkama  i pitanje je radi li se o novom zapetljavanju tvrtki. Dok vani ovakve ideje potiču poduzetništvo, jer mladi ljudi pokušavaju ostvariti svoje ideje a da pri tome nemaju puno toga za izgubiti, teško je reći što će se kod nas dogoditi. U Hrvatskoj vlada administracija. Naš je sustav previše izadministriran i pitanje je hoće li ova ideja poticanja poduzetništva uspjeti”, kaže Vladimir Ferdelji, predsjednik udruge menadžera i poduzetnika CROMA.

2. Za partnere ste vrlo rizični

“U jednom uređenom sistemu s takvim je tvrtkama  lako poslovati, no kod nas su te tvrtke rizične za partnere”, poručuje Ferdelji.

3.  Veliki je problem nedostatak kapitala i podrške države

“Ako je cilj bio samozapošljavanje – ideja je dobra, no nedostaje instrument startnog kapitala. Nema takozvanog seed kapitala, potrebnog za osnivanje tvrtke i venture kapitala koji je potreban kasnije. Osnivanje mirkopoduzeća vani je vrlo poznato no tamo postoje mikofinancijski instrumenti za poduzetnike, te različiti fondovi. U Hrvatskoj ovakva poduzeća ulaze u velike rizike jer na tržištu nema kapitalne ali ni savjetodavne infrastrukture. Ideja nije loša, no osuđena je na neuspjeh zbog nedostatka spomenute infrastrukture i podrške države”, smatra  ekonomski analitičar Damir Novotny.

“Mi svakih deset godina imamo problema s čišćenjem tvrtki koje su u financijskim poteškoćama ”,  upozorio je Novotny dodavši da će takva sudbina zateći i ove tvrtke.

Margaret Thatcher i poticanje poduzetništva

Vani je ovaj način poticanja poduzetništva i samozapošljavanja vrlo popularan i uspješan, slažu se naši sugovornici. Novotny podsjeća na potez Margaret Thatcher, koja je gasila rudnike u Walesu, ali je omogućila tamošnjim ljudima otvaranje malih poduzeća. Thatcher im je omogućila da lako dođu do početnog kapitala i da dobiju potrebne savjete, a rezultat njezinih poteza je da danas tamo postoji velik broj obiteljskih poduzeća.

>> Dogodi li se ovo, od hrvatskog poduzetništva neće ostati niti 'p'!

>> Kako osnovati tvrtku za deset kuna

>> INFOGRAFIKA: Evo kako pokrenuti tvrtku za 10 kuna

Komentari (3)
Pogledajte sve

To je program za zapošljavanje maloumnih !

Samo maloumni uz ovakve poreze može otvoriti tvrtku ili obrt u Hrvatskoj .

Pa da nisu tako gramzljivo veliki porezi stranci bi investirali !

Ako meni ne vjerujete pitajte druge koliko raznih poreza plaćaju Hrvatski poduzetnici.

U Hrvatskoj su najveći porezi na svjetu !

Gospodarstvo je Vlada uništila velikim porezima .

Korist će biti kao i kod liste poreznih dužnika. Dug 42 mlrd Kn, naplata 62 mil Kn. U postotku 0.14%!!!!!

Stvarno je to rezultat vrijedan pažnje

Kada bi ovaj Novotny razumio koja je filozofija pokretala Margaret Thatcher i što je ona ustvari radila ne bi ovako pogrešno navodio na zaključke ionako u socijalizmu izgubljeno pučanstvo.

New Report

Close