Tri energetske agencije u jednu, tko će je kontrolirati?

Autor: Ana Blašković , 03. svibanj 2016. u 08:01
Posezanje za novcem iz Fonda ne bi bio presedan zna li se da je upravo iz tog izvora ranije djelomice dokapitalizirana HPB/FOTOLIA

Ključno je pitanje kontrole jedinstvene agencije uzmu li se u obzir trzavice HDZ-a i Mosta na temu energetike.

Među prvim žrtvama racionalizacije bit će 12 fondova i agencija koji se se spojiti u nova tijela. U energetskom sektoru to će biti nova Hrvatska energetska agencija (HEA), koja će izrasti iz pripajanja Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE), Fonda za razgradnju NEK te Agencije za ugljikovodike.  

Do kraja godine Ministarstvo gospodarstva trebalo bi izmijeniti 10-ak propisa koji će to omogućiti, a detalji se željno iščekuju, posebno zna li se da na računu Fonda za razgradnju NEK ima nešto manje od 1,5 mlrd. kn. Vlada se vodila logikom da se agencije kao izvanproračunski korisnici, zajedničkog nazivnika da im je područje rada energetika, spoje pod jednu kapu. Isprva će svaka nastaviti raditi posao iz svoje domene, bez rezanja zaposlenih, a uštede se očekuju vremenom, uglavnom na optimiranju troškova IT-ja i dupliranja vodećih pozicija, doznajemo iz krugova bliskih resornom ministarstvu. 

Handa ispala 
U trojku je trebala biti uključena i Handa (Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata), ali je odlučeno da ona ostane izdvojena, pod kontrolom Ministarstva gospodarstva zaduženog za robne zalihe. No, ključno ostaje pitanje kontrole jedinstvene agencije uzmu li se u obzir trzavice HDZ-a i Mosta na temu energetike.  Naši sugovornici podsjećaju da su slične nesuglasice 2013. pod paliciom ministra Slavka Linića Handi izbile oko 600 mil. kn godišnje i gurnule je u proračun. U Vladi neslužbeno uvjeravaju da se primamljivih 1,5 mlrd. kn za dekomisiju nuklearke neće dirati već ostaje "strogo namjenski za izgradnju skladišta kad elektrana prestane s radom 2043.". Posezanje za tim novcem ne bi bio presedan zna li se da je injekcijama iz Fonda ranije dokapitalizirana HPB.

 

Pokrovac

Plus nove agencije je objedinjavanje svih energenata na jednom mjestu.

Zadržati efikasnost
U HROTE-u načelno pozdravljaju promjene uz ogradu da je nezahvalno valorizirati opravdanost dok nisu poznati svi elementi. "HROTE kao trgovačko društvo s javnim ovlastima ima vrlo precizno definiranu ulogu na tržištu električne energije, tržištu plina te u organiziranju i vođenju sustava poticaja za proizvodnju el. energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije. Načelno, ukoliko bi to jamčilo, ako ne višu onda barem sadašnju razinu efikasnosti uz evidentno odgovarajuće smanjenje troškova poslovanja, držim da je odluka u javnom interesu opravdana i potrebna", kaže direktor HROTE-a Boris Abramović.

Stručnjakinja za energetsko poduzetništvo Maja Pokrovac ističe da je veliki plus objedinjavanje svih energenata na jednom mjestu; fosilnih, nuklearnih i iz obnovljivih izvora.  "Bude li nova agencija učinkovitija i ako se nova struktura ljudi uključi u razvoj investicija, ne samo energetike nego i energetskog poduzetništva, što poduzetnici očekuju od Vlade, onda je postigla cilj", kaže Pokrovac.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Uvijek se mogu osnovati tri,četiri nove agencije da kontroliraju ove stare koje će se spojiti.

O moj Boze gluposti u clanku… Konstrukcije su glupe da ne mogu biti gluplje…

New Report

Close