Trgovinski jaz u godinu dana produbljen 1,1 mlrd. kuna

Autor: Ana Blašković , 09. travanj 2019. u 22:01
Usporavanje u našim najvećim trgovinskim partnerima znatno se odražava na bilancu/FOTOLIA

Izvoz u prva dva mjeseca ove godine porastao 8,3 posto, a uvoz 9,4 posto.

Hrvatske tvrtke izvezle su u prva dva mjeseca 17 milijardi kuna vrijednih proizvoda, a istodobno je uvoz dosegao 28 milijardi kuna.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u siječnju i veljači na godišnjoj razini izvoz je porastao 8,3 posto, a uvoz 9,4 posto.  Raskorak u dinamici rezultirao je proširenjem trgovinskog deficita na 11 milijardi kuna, što je 1,1 milijardu kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. Posljedično pala je i pokrivenost uvoza izvozom, na 60,7 posto.

U izvozu, jednom od ključnih faktora BDP-a, prednjači prerađivačka industrija koja u kolaču ukupnog robnog izvoza sudjeluje s gotovo 89 posto. U prvom ovogodišnjem mjesecu prerađivačke tvrtke izvezle su 983 milijuna eura robe (+3,6%).  Premda izvoz i dalje prati uzlaznu krivulju, daleko je to od dvoznamenkastih stopa rasta od prije nekoliko godina nakon ulaska u članstvo EU.

S ispuhivanjem tog efekta, uz dosljedan izostanak reformi koje bi podigle konkurentnost domaćih tvrtki,  nezgodno se poklopilo usporavanje u najvažnijim trgovinskim partnerima, Italiji i Njemačkoj, što se ocrtava na siječanjskim brojkama. Izvoz u susjednu Italiju u siječnju je bio veći za 12,4 posto pri čemu je vrijednost premašila 173 milijuna eura, a u Njemačku je pao za 1,8 posto na oko 157 milijuna eura.

Istodobno, iz Italije smo uvezli 249 milijuna eura robe (+8,3%), a iz Njemačke gotovo 293 milijuna eura (+13,4%).  Tržište Europske unije primarni je fokus domaćih tvrtki; u članice smo u prva dva mjeseca izvezli robe vrijedne 1,58 milijardi eura (+7,6%), a izvan Unije, u prvom redu u zemlje regije, 710 milijuna eura (+12,6%). Takva trgovinska kretanja mogla bi ukazivati na ulazak u silaznu fazu ciklusa, no svakako potvrđuju snažne ovisnost hrvatske ekonomije o europskim tržištima. 

Zabrinut za globalni rast je i Međunarodni monetarni fond (MMF) koji u zadnjem izvješću World Economic Outlook upozorava na usporavanje. Hrvatskoj za 2019. predviđa rast od 2,6 posto, jednako kao i u prethodnim jesenskim prognozama, dok značajnije promjene očekuje samo kod nezaposlenosti koja bi se ove godine umjesto na 12 trebala približiti 9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close