Trgovinski deficit ponovno u porastu

Autor: Ana Blašković , 11. siječanj 2017. u 21:59
Prerađivačka industrija snažno je doprinijela rastu manjka/FOTOlia

Manjak s inozemstvom produbljen za 4,2 posto na godišnjoj razini.

Vrijednost robnog izvoza u listopadu je dosegnula 1,116 milijardi, dok je uvoz iznosio 1,609 milijardi eura pa je manjak u robnoj razmjeni bio 493 milijuna eura, 11,5 posto manje nego u listopadu 2015.

Unatoč tom poboljšanju, do listopada izvoz i uvoz roba rasli su jednako brzo (izvoz na 9,9 milijardi, uvoz na 16,1 milijardu) pa je deficit s inozemstvom u robnoj razmjeni produbljen za 6,2 milijarde eura. "To je pogoršanje za 4,2 posto na godišnjoj razini što ukazuje na i dalje visoku uvoznu ovisnost", ističu analitičari RBA.

Iz podataka DZS-a vidljivo je da izvoz je prerađivačkog sektora veći 5,7 posto, no budući da taj sektor ostvaruje ujedno i 88 posto uvoza, pogoršanje deficita prerađivača za 10,2 posto poguralo je ukupno pogoršanje robnog deficita. "Bez obzira na solidne stope rasta izvoza, manjak u robnoj razmjeni ostaje pod snažnim utjecajem povećanja uvoza ukazujući na visoku uvoznu ovisnost izvoza, ali i cijelog gospodarstva. Posljedično, i u nadolazećem razdoblju očekujemo blago negativan učinak neto-inozemne potražnje na rast BDP-a", kažu u RBA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close