Trgovcima krađe otmu 130 mlrd. USD

Autor: Božica Babić , 12. veljača 2016. u 08:22
Čak 39% ukupnih gubitaka od krađa otpada na one koje počine zaposlenici/FOTOLIA

Procjenjuje se da u Hrvatskoj maloprodaji godišnje kroz krađe nestaje milijardu kuna.

Gubici u maloprodaji radi krađa na globalnoj razini godišnje se procjenjuju na 130 milijardi dolara. Upozorio je na to Marijan Benko, izvršni direktor za korporativnu sigurnost u Agrokoru na prvoj međunarodnoj konferenciji "Sigurnost u maloprodaji" koja se jučer održala u Zagrebu.

Od tog ukupnog iznosa čak 39 posto otpada na interne krađe zaposlenika, na eksterne se odnosi 38 posto dok se uz administrativne pogreške veže 16 posto, a uz dobavljače sedam posto.  "Agrokor je vrlo složena organizacija pa je stoga vrlo zahtjevno organizirati proces zaštite jer bavimo se od trgovanja burzovnom robom preko poljoprivrede do maloprodaje u čvrstim, ali i montažnim objektima – kioscima kojih, primjerice, imamo 1400 u Hrvatskoj", pojasnio je Benko.

 

Benko

Zaštita se ne smije promatrati kao trošak, već kao strateška investicija.

Jedan od primjera koje je iznio na konferenciji je dnevna potrošnja 35.000 litara pogonskog goriva koje se troši u razdoblju žetve i otvara mogućnost za kojekakav "lov u mutnom".  "Trošak zaštite stoga se ne smije promatrati kao trošak nego kao strateška investicija", naglasio je Agrokorov stručnjak za sigurnost. Procjenjuje se, rekla je na konferencija Renata Dončević, članica Uprave tvrtke Alarm automatika, da u Hrvatskoj u maloprodaji godišnje kroz krađe nestaje milijardu kuna. Postotak gubitaka trgovaca na domaćem tržištu jednak je europskom prosjeku i iznosi 1,05 posto od ostvarenog ukupnog prometa u maloprodaji što nije zanemarivo, osobito ako se usporedi s profitom trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close