Trgovci strujom odbili HEP-ov zahtjev za spuštanjem cijene

Autor: Goran Borković; Miho Dobrašin , 01. prosinac 2009. u 22:00

Nova Uprava HEP-a zatražila je niže cijene za uvezenu struju, no do kraja godine megavat struje ipak će plaćati 83, a ne 45 eura

Hrvatska elektroprivreda (HEP) nije uspjela raskinuti iznimno nepovoljne ugovore za kupnju struje iz uvoza koje je u ljeto 2008. potpisala stara Uprava na čelu sa smijenjenim Ivanom Mravkom, čime je HEP izgubio gotovo 730 milijuna kuna. Novi predsjednik Uprave Leo Begović naglasio je u listopadu kako će sredinom ovog mjeseca pokušati razvrgnuti ugovore sa srpskim distributerima struje EFT-om i Rudnapom te slovačkom Korleom od kojih je struja za 2009. godinu kupljena po cijeni od 83,3 eura za megavatsat, samo nekoliko mjeseci prije nego je cijena na tržištu pala na 45 eura. “HEP za sada nije uspio razvrgnuti ugovore za kupnju struje”, izjavio je glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić, dodavši kako će nas obavijestiti ako u tome uspiju. Kompanije koje su prodale HEP-u skupu struju očekivano su odbile bilo kakvu mogućnost izmjene ugovora.

Nepromijenjeni ugovor
U EFT-u, kompaniji u vlasništvu Vuka Hamovića, kažu kako HEP nije tražio poništenje ugovora već smanjenje ugovorene cijene. “HEP-ovu molbu nismo u mogućnosti uslišati. EFT je energiju koju isporučuje HEP-u nabavio u istom razdoblju prije pada cijene na tržištu”, navedeno je u priopćenju srpske tvrtke. EFT je za ovu godinu prodao HEP-u 125 MW struje za 91 milijun eura, što je više od jedne trećine uvezene struje u Hrvatsku. HEP se obratio i Rudnapu sa zahtjevom da umanji cijenu struje u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. “Rudnap nije bio u mogućnosti izaći u susret ovom zahtjevu. Ugovor je ostao na snazi u nepromijenjenom obliku”, izjavio je Vladmir Marjanović, direktor prodaje u Rudnapu. Napominje da ne postoje razlozi za raskid niti je neka od ugovornih strana tako nešto zahtijevala. “Ugovor pretpostavlja sigurnost isporučene energije, što znači da ne postoji mogućnost da se ugovor jednostrano raskine bez posljedica”, naglašava Marjanović, dodajući kako su u dosadašnjoj realizaciji ugovora obje strane ispunile svoje obveze. Rudnap je HEP-u prodao 60 MW električne energije za 43,7 milijuna eura.

Bez mogućnosti raskida
U slovačkoj tvrtki Korlea Invest također napominju kako je njihova ponuda na međunarodnom natječaju “odabrana jedino zbog tržišno najpovoljnije cijene u trenutku provedbe natječaja”. “Obveze po ugovoru iz predmetnog natječaja su pravno obvezujuće za obje ugovorene strane te ugovor nije razvrgnut”, istaknuo je Marko Ćosić, direktor Korleina poslovanja u Hrvatskoj i sin donedavnog predsjednika NO HEP-a, Krešimira Ćosića. Da će bilo kakva izmjena potpisanih ugovora biti teško provediva, naznačio je i sam predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović, koji je prije nešto više od mjesec dana izjavio da “iako je ugovor sklopljen prema tadašnjoj cijeni struje na tržištu, trebalo je u njega ugraditi mogućnost raskida”. Rekao je tada i da ugovor nikada nije došao na Nadzorni odbor HEP-a, već na NO HEP Trgovine, čiji je direktor smijenjen.

Komentirajte prvi

New Report

Close