Oštra reakcija trgovaca: Trebamo li prestati plaćati robu pa da pozovete kupce i u naše trgovine?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. travanj 2017. u 09:31
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Grupa Ultra gros djeluje na više od 1.370 prodajnih mjesta, s više od 7.500 zaposlenika, a u 2016. je ostvarila godišnji prihod veći od 4,4 milijarde kuna.

Trgovački lanci NTL i Ultra gros reagirali su u srijedu na nedavni poziv Kraševe prokuristice Marice Vidaković zaposlenicima tvrtki dobavljača Agrokora da kupuju u Konzumu, pitajući je trebaju li i oni prestati plaćati kupljenu robu pa da pozove kupce i u njihove trgovine te kako u tim okolnostima nastaviti suradnju.

U otvorenom pismu koje potpisuju Martin Evačić, direktor Grupe NTL, koja okuplja 9 trgovačkih kuća te Marjo Jukić, direktor Ultra grosa, grupe s 23 trgovačke kuće, Maricu Vidaković pitaju, s obzirom da je istaknula da njen stav dijele i ostali dobavljači, "radi našeg interesa, a i interesa šire javnosti", koji su to još dobavljači osim Kraša? 

"Kao odgovorni trgovci i razumni ljudi, naravno i sami podržavamo restrukturiranje i oporavak Agrokora, ali Vaš poziv na potrošnju u Konzumu smatramo izrazito diskriminirajućim postupkom, kojim nama i ostalim trgovcima u Hrvatskoj ugrožavate jednakopravan položaj na tržištu zajamčen Ustavom. Bez obzira na složenost situacije u kojoj ste se našli u Vašim poslovnim odnosima s Konzumom, a koja je rezultat Vaših poslovnih odluka, navedenu izjavu smatramo izuzetno nekorektnom i neprihvatljivom, poglavito ako se uzme o obzir da ostale trgovačke kuće čine otprilike 70 posto hrvatske maloprodaje", stoji u otvorenom pismu.

Među navedene, dodaje se, "spadaju i članice NTL-a i Ultra gros grupacije, također hrvatski trgovci, koji s preko 9,5 milijardi kuna prihoda, 14 tisuća zaposlenih i više od 2.800 prodajnih mjesta, u cijeloj Hrvatskoj,  čine oko 20 posto ukupne maloprodaje".

Pritom naglašavaju kako oni sve obveze prema Krašu, državi i ostalim dobavljačima izvršavaju pravovremeno i u cijelosti te pitaju: "Trebamo li možda prestati plaćati kupljenu robu, pa da pozovete kupce i u naše trgovine?".

"Vaše preferiranje samo jednog trgovca u Hrvatskoj dovodi nas u tržišno nepovoljnu situaciju u kojoj  je definiranje i dostizanje  godišnjih ciljeva upitno. Radi navedenog očekujemo Vaš odgovor na pitanje kako u ovim okolnostima nastaviti suradnju u tekućoj poslovnoj godini?", zaključuje se u otvorenom pismu NTL-a i Ultra grosa.

Grupu NTL čine trgovačke kuće Bakmaz iz Zadra, Boso iz Vinkovaca, Gavranović iz Zagreba, METSS iz Čakovca, dubrovački PEMO, omiški Studenac, Trgostil iz Donje Stubice, Trgovina Krk iz Malinske te Narodni trgovački lanac d.o.o. iz Sesveta. Ta grupacija djeluje kroz više od 1.450 prodajnih mjesta, s više od 7 tisuća zaposlenih, a u 2016. je ostvarila godišnji od 5,1 milijarde kuna.

U Ultra gros grupu okupljena su, pak, 23 manja trgovca širom Hrvatske – Djelo iz Unešića, Duravit iz Pule, Dinova-Dionia, Istarski supermarketi iz Poreča, Jadranka trgovina Mali Lošinj, Jeruzalem-Rijeka, Kvarner-Punat trgovine, LA-VOR Trade iz Buzeta, kutinska Lonia, Mali Palit iz Raba, sisački Mlin i pekare, PPK Bjelovar, zagrebačka Prehrana trgovina, Ribola iz Kaštel Lukšića, zadarski Sonik, Strahinjčica iz Svetog Križa Začretje, TP Varaždin, Trgocentar iz Zaboka, Trgonom Novi Marof, Union Zagreb, Valalta Rovinj, VICTA iz Splita te zagrebački Vrutak. 

Grupa Ultra gros djeluje na više od 1.370 prodajnih mjesta, s više od 7.500 zaposlenika, a u 2016. je ostvarila godišnji prihod veći od 4,4 milijarde kuna.

Prokuristica Kraša Marica Vidaković u ponedjeljak je nakon sastanka velikih dobavljača Agrokora s premijerom Andrejom Plenkovićem, potvrdila je da su se dobavljači među sobom dogovorili da se najprije podmiruju potraživanja onih dobavljača kojima je blokiran račun te izjavila: "Danas smo se dogovorili da ćemo pustiti protok roba, da ćemo napuniti dućane i da ćemo pozvati isto tako sve zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bismo što više omogućili sustavu da generira novi novac i da počne servisirati svoje dospjele obveze".

Komentirajte prvi

New Report

Close