Trgovci i dobavljači dužni su uskladiti svoje ugovore

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 10. veljača 2018. u 10:20
Cilj je zaštititi proizvođače od loših tretmana trgovaca/FOTOLIA

U veljači i ožujku u šest gradova radionice na kojima će se predstaviti zakon i niz pravila koja određuju što je korektna trgovačka praksa.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) s ciljem učinkovite provedbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom pripremili su odgovore na pitanja vezana za tumačenje i provedbu zakona.

Zakon je stupio na snagu 7. prosinca 2017. a cilj mu je uspostava, osiguranje i zaštita poštenih trgovačkih praksi kojima se štite sudionici u lancu opskrbe hranom. Po zakonu do 31. ožujka 2018. trgovci, otkupljivači i prerađivači dužni su uskladiti ugovore koji su sklopljeni prije stupanja zakona na snagu.  Dosadašnji upiti koji su pristigli u Ministarstvo poljoprivrede oko provedbe zakona ukazuju na moguću pojavu nekorektnih postupaka prema dobavljačima, u kojima se uvjetuje određivanje neto cijene proizvoda na način da cijenu koja je bila određena u prethodno važećim ugovorima, odmah umanje za sve popuste i rabate koji su se do tada primjenjivali, neovisno o tome jesu li neki od njih zakonom utvrđeni kao nepošteni, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo najavljuje da će tijekom veljače i ožujka u suradnji s AZTN-om održati radionice u šest gradova (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Pula i Varaždin) na kojim će se predstaviti zakon. Zakonom je utvrđena lista niza nepoštenih praksi – a to su novčani ili drugi oblici naknada koje trgovci i otkupljivači zaračunavaju proizvođačima, odnosno dobavljačima  da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih stavili na police svojih trgovina.

Tako više, primjerice, ne smije biti uvjetovanja kompenzacija, naplate naknada za investiranje u nove trgovine, za istraživanje tržišta, za krađu proizvoda s polica i slično. 

d stupanja zakona na snagu traje intenzivna priprema oko novih ugovora jer zakon otkupljivače i trgovce obvezuje da ugovore po novim pravilima zaključe do 31. ožujka 2018. godine. "Cilj Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede je zaštititi proizvođače od nekorektnih tretmana trgovaca i otkupljivača, odnosno urediti tržište i sankcionirati nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. Vjerujem da će zakon pridonijeti novoj praksi i pravilima te u konačnici poštenijoj trgovini i partnerstvu u odnosima između svih sudionika u tom procesu", kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Česta tumačenja

Je li u redu platiti smještaj na polici, ako se traži određeni položaj?
Naplata naknade za uvrštavanje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda dobavljača je nepoštena trgovačka praksa koja je bez iznimke zabranjena. Naplata naknade za smještaj na određenoj polici dopuštena je samo ako je dobavljač izričito to zahtijevao od trgovca.
Može li se u ugovoru s dobavljačima kruha ugovoriti da su obvezni neprodane krušne proizvode u prodavaonici preuzeti i odobriti račun trgovcu za vrijednost tih proizvoda?
Ne može. Vraćanje isporučenih, a neprodanih proizvoda, naplata naknade za zbrinjavanje takvih proizvoda, naplata naknade dobavljaču za neprodane proizvode kojima je istekao rok trajanja, smatra se nepoštenom trgovačkom praksom.
Što je to netransparentno umanjenje količine i/ili vrijednosti poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda?
Primjerice, preuzimanje određenih količina jabuka standardne kvalitete i naknadno obrazloženje nakon preuzimanja da svega polovina preuzetih odgovara standardnoj kvaliteti, bez mogućnosti provjere tih navoda od dobavljača jer su proizvodi već obrađeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close