Trgovci bijesni zbog javnog poziva na kupnju u Konzumu

Autor: Darko Bičak , 12. travanj 2017. u 22:01
Martin Evačić, direktor NTL-a jedan je od potpisnika otvorenog pisma/Žarko Bašić/PIXSELL

Iz trgovačkih lanaca NTL i Ultra gros poslali otvoreno pismo u kojem prozivaju Kraš i Maricu Vidaković.

Pokušaju spašavanja posrnulog Agrokora ne manjka kontroverzi, a jedna od njih i je poziv da hrvatski građani kupuju u Konzumu kako bi pomogli njegovu restrukturiranju. Iako je ovaj poziv Marice Vidaković, prokuristice Kraša, koji je jedan od glavnih vjerovnika-dobavljača Konzuma izrečena u kontekstu da bi se trebala izbjeći panika te da bi Konzum trebao nastaviti poslovati kao i dosad, a što je Vidaković kasnije tijekom srijede i pojasnila, ta je izjava razljutila ostale trgovce.

"Ni u jednom trenutku nisam uputila poziv za prestanak kupovine u bilo kojem trgovačkom lancu. Interpretacija koja se spominje je izvlačenja riječi iz cjelokupnog konteksta", ističe u srijedu Vidaković. Iako u samoj Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kažu da situacija nije u njihovoj nadležnosti nego eventualno Ministarstva gospodarstva zbog povreda Zakona o trgovini, činjenica je da su ostali trgovački lanci to doživjeli kao udar na sebe. I dok u većini velikih lanaca poput Lidla, Spara i Plodina ne žele pod imenom i prezimenom komentirati ovu situaciju, u NTL-u i Ultra grosu su eksplicitni te se pitaju da li je to stav samo Kraša ili i nekih drugih dobavljača.

"Kao odgovorni trgovci i razumni ljudi i sami podržavamo restrukturiranje i oporavak Agrokora, ali poziv na potrošnju u Konzumu smatramo izrazito diskriminirajućim postupkom kojim nama i ostalim trgovcima ugrožavate jednakopravan položaj na tržištu zajamčen Ustavom. Bez obzira na složenost situacije u kojoj ste se našli u vašim poslovnim odnosima s Konzumom, a koja je rezultat vaših poslovnih odluka, navedenu izjavu smatramo izuzetno nekorektnom i neprihvatljivom, poglavito ako se uzme o obzir da ostale trgovačke kuće čine 70% hrvatske maloprodaje.

Među navedene spadaju i članice NTL-a i Ultra gros grupacije, također hrvatski trgovci koji s 9,5 milijardi kuna prihoda, 14.000 zaposlenih i više od 2800 prodavaonica u cijeloj Hrvatskoj čine oko 20% ukupne maloprodaje", kaže se u otvorenom pismu Marici Vidaković koje potpisuju čelnici NTL-a Martin Evačić te Marjo Jukić iz Ultra grosa. Dodaju da oni svoje obveze prema Krašu, a i svim ostalima, izvršavaju u potpunosti i pravovremeno te ironično pitaju: "Trebamo li možda prestati plaćati kupljenu robu pa da pozovete kupce i u naše trgovine?" 

Komentirajte prvi

New Report

Close