‘Trgovački lanci sve diktiraju, treba hitno zaštititi proizvođače’

Autor: Poslovni dnevnik , 10. srpanj 2016. u 09:57
Foto: Thinkstock

Rasprava o nacrtu novog zakona koji bi trebao uvesti red.

Osnovni cilj novog zakona o zabrani nepoštenih trgovinskih uvjeta u lancu opskrbe hranom je spriječiti zloporabu dominantne pozicije u pregovaračkim odnosima i uspostaviti pravedne trgovačke odnose u tom lancu, rečeno je na okruglom stolu o nacrtu toga zakona.  

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić poručio je kako se njime želi sankcionirati nametanje i prebacivanje troškova jedne strane u lancu na drugu, kao i sankcionirati neopravdane raskide ugovora te neopravdane naknade za nepostojeće usluge. Jedan od najbitnijih segmenata zakona je, kaže, sankcioniranje prodaje proizvoda ispod cijene koštanja ili ispod nabavne cijene s PDV-om. Pomoćnik ministra gospodarstva Željko Pravdić istiće da trgovački lanci i dalje diktiraju gotovo sve uvjete na tržištu, a predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić pita se znamo li koliko je staro meso koje uvozimo po iznimno niskim cijenama, dok naši proizvođači ne mogu plasirati svoje kvalitetne proizvode.

"Nešto se hitno mora poduzeti da zaštitimo svoju proizvodnju, to je napravila većina država EU-a", veli. I Rašeljka Maras iz Cromilka misli kako bi novi zakon trebao smanjiti uvoz po dampinškim cijenama, a predsjednik Saveza udruga povrćara Hrvoje Gregurić požalio se da proizvođači nisu sudjelovali u izradi nacrta zakona, a zadovoljniji je suradnjom sa stranim trgovačkim lancima nego s domaćima. Izvršni direktor Agrokora za poljoprivredu Goran Pajnić pak tvrdi da bi novi zakon poljoprivrednicima mogao donijeti samo nove probleme. 

Komentirajte prvi

New Report

Close