Trg namjestio zadarskom tajkunu, a lučki terminal bratu

Autor: Saša Paparella , 13. siječanj 2014. u 13:07
Ante Jerolimov, načelnik Općine Preko, u Saboru je zamijenio zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmetu/Patrik Macek/PIXSELL

Nasipanje Sutomišćice pokušao je legalizirati izmjenom prostornog plana, tvrdi vijećnik Košta i najavljuje još jednu kaznenu prijavu.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) ukinulo je zastupnički imunitet Anti Jerolimovu (HDZ) i time odobrilo nastavak kaznenoga postupka koji se od veljače 2013. protiv njega kao načelnika Općine Preko na Ugljanu vodi pred Općinskim sudom u Zadru, i to zbog bespravnog nasipanja uvale Sutomišćice.

Komentirajući tu vijest, optuženi saborski zastupnik potužio se da netko protiv njega vodi "političko suđenje". Takva kvalifikacija ne stoji jer je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo optužni prijedlog protiv njega i Mire Barišić, vlasnice tvrtke Heres, još u prosincu 2011. DORH je postupio po kaznenoj prijavi Ministarstva zaštite okoliša. U to je doba na vlasti bila HDZ-ova Vlada, pa je besmisleno govoriti o političkom progonu od strane vlastite stranke.  Načelnik Jerolimov našao se na sudu jer je potpisao ugovor o sanaciji dviju riva u Sutomišćici, provedenoj bez potrebne građevinske dozvole. U međuvremenu je u Saboru zamijenio zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmetu, pa je postupak neko vrijeme bio prekinut zbog novostečenog zastupničkog imuniteta.Kako nam je rekao Marijo Košta, neovisni vijećnik u Općinskom vijeću Preka, Jerolimov je nasipanje pokušao naknadno legalizirati izmjenom prostornog plana (PP) Sutomišćice.

"Zatražio je od vijećnika da prihvate izmjenu PP-a, tvrdeći da je izradu novog plana pokrenulo Općinsko vijeće na sjednici od 31. svibnja 2012. U zapisniku sa sjednice nema te točke dnevnog reda, pa sumnjamo da je ubačena naknadno, a na internetu eto nedostaje upravo taj broj (6/2012.) službenog Općinskog glasnika na koji se poziva. Nama oporbenim vijećnicima Jerolimov kaže da sve možemo provjeriti u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Tako ćemo i učiniti, a ako nadležni utvrde nezakonitosti možda podnesu još neku  prijavu", kaže Košta.  Ni to nije sve. U veljači 2006. općina Preko, koju je tada vodio Jerolimov, objavila je javno nadmetanje za prodaju glavnog trga u mjestu, o čemu je detaljno pisao portal Zadarski bodul. Kupac se trebao obvezati na gradnju otvorene tržnice i ribarnice. Početna cijena bila je 125 eura po četvornome metru. Javila su se dva ponuđača: jedan je ponudio 250 eura, a drugi, tvrtka Navita, tek neznatno više, 260 eura, što je odmah pobudilo sumnje. Navodno se ni u zgradu općine Preko više ne može ući a da se ne prođe preko tog, sada privatnog terena.

Ubrzo se otkrilo da je vlasnik Navite Zvonimir Nižić zvani Grof, poznatiji kao vlasnik niza nekretnina u Zadru. Nakon nekog vremena objavljeno je da nema interesa za gradnjom tržnice i ribarnice, pa Nižić tamo otvara Konzumov dućan, kafić i poslovnicu banke. Općina potom mijenja prostorni plan, kojim je umjesto prizemnice dopuštena gradnja zgrade s nekoliko katova, pa će na trgu navodno niknuti hotel.  U međuvremenu se odustalo i od planiranoga parkinga na krovu nove zgrade, pa se otočani pribojavaju da će gosti budućeg hotela parkirati na javnoj površini, na mulu. Ostvare li se te slutnje, ostat će bez obećane tržnice, ribarnice, parkinga i glavnog trga. A potom je buknula još jedna afera. Županija je dala koncesiju za gradnju terminala u trajektnom pristaništu komunalnom poduzeću Otok Ugljan. Nakon što je ishođena građevinska, komunalci su zaključili da nemaju novca za gradnju, pa su posao, navodno bez natječaja, prepustili Emoni. Ta je tvrtka u vlasništvu Davora Jerolimova, brata načelnika općine, i Ane Cikić, kćerke Zvonimira Nižića Grofa. 

Ne odgovara na netočnosti

'Otvaranje ponuda za trg bilo je javno' 

Anti Jerolimovu još prije nekoliko mjeseci poslali smo mail s desetak pitanja, od kojih je odgovorio samo na jedno, tvrdeći da je otvaranje ponuda za glavni trg bilo javno. Naša je pitanja nazvao "netočnima i glupima", ali nije želio iskoristiti priliku da na njih pametno i točno odgovori. "Ako vam je do iznošenja nekakvih neistina, naša pravna služba će to sa zanimanjem popratiti", zaprijetio je tada Jerolimov, umjesto da nam objasni kako su tržnica i ribarnica pretvorene u Konzum, banku i kafić, ili pak kako je baš tvrtka njegova brata dobila posao u mjesnoj luci. 

Komentari (3)
Pogledajte sve


Svaka druga investicija u cestovnoj ili komunalnoj infrastrukturi radi se u lokalnoj samoupravi bez građevinske dozvole i zašto onda DORH prema svima ne postupa jednako, a sve to imaju u nalazima državne revizije …

[emo_bijesan]

Svaka druga investicija u cestovnoj ili komunalnoj infrastrukturi radi se u lokalnoj samoupravi bez građevinske dozvole i zašto onda DORH prema svima ne postupa jednako, a sve to imaju u nalazima državne revizije …

[emo_mrgud][emo_mrgud][emo_mrgud]

New Report

Close