Trend pada realnih plaća strmiji nego u 2009.

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2012. u 12:57
Ilustracija

Pad realnih plaća traje od ožujka 2012. godine, a trend smanjenja je strmiji nego u 2009. godini, kada je gospodarstvo zabilježilo najveći pad.

Realna prosječna neto plaća u rujnu 2012. godine pala je za 5,3 posto prema istom mjesecu prošle godine. To je najveći pad realne neto plaće koji je zabilježen u javno dostupnoj vremenskoj seriji od 2000. godine, navodi se u analizi objavljenoj u novom izdanju publikacije HUP Trend.

Pad realnih plaća traje od ožujka 2012. godine, a trend smanjenja je strmiji nego u 2009. godini, kada je gospodarstvo zabilježilo najveći pad. Negativna kretanja na tržištu rada i značajan pad raspoloživog dohotka dodatno su smanjili indeks pouzdanja potrošača, piše u publikaciji. Međutim, indeks očekivanja potrošača je nakon nekoliko mjeseci pada zabilježio rast. Porast te komponente posljedica je iskazanog povećanog optimizma u pitanju o očekivanjima promjene ukupne ekonomske situacije u sljedećih 12 mjeseci, navode HUP-ovi analitičari.

Moguće je da najave inozemnih i domaćih institucija o oporavku u 2013. godini utječu na očekivanja potrošača. Također, takvo kretanje indeksa očekivanja potrošača u skladu je s agregatnim indeksom na razini EU i eurozone, zaključuju iz HUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close