Trećina zaposlenika zna za plagijat, a polovina se susrela s nepotizmom

Autor: Agencija VLM , 02. studeni 2012. u 08:38
PXL

Od 6287 studenata njih 197 upozorilo je da je od njih traženo mito za prolazak na ispitu ili ispunjavanje neke druge obveze.

Čak 38,6 posto zaposlenica Sveučilišta u Zagrebu barem su jednom u životu bile seksualno uznemiravane ili zlostavljane, pokazala je anketa koju je Sveučilište provelo u sklopu projekta "DisCo" – "Unapređenje pravnog okvira za suzbijanje pojava diskriminacije i korupcije s ciljem jačanja akademskog integriteta".

Gotovo dvostruko manje muškaraca, 17,7 posto, također je priznalo da su bili seksualno uznemiravani. Kod studenata je stanje bolje – da je doživjelo seksističke primjedbe kazalo je njih 14 posto. Žene su u lošijem položaju i kada je riječ o mobingu.– Uočava se da je izloženost žena veća, da ovisi o radnome mjestu – više uznemiravanih je među administrativnim nego znanstveno-nastavnim osobljem – i akademskom statusu jer su novaci i asistenti izloženiji – poručili su sa Sveučilišta.

Otprilike trećina zaposlenika u znanstveno-nastavnim zvanjima zna za neki plagijat, a otprilike polovina se barem jednom susrela s nepotizmom. Oko devet posto zaposlenika priznalo je da im je bilo ponuđeno mito. Od 6287 studenata njih 197 upozorilo je da je od njih traženo mito za prolazak na ispitu ili ispunjavanje neke druge obveze, a 20,5 posto ih je navelo da su profesori tražili kupnju knjige ili skripte za potpis ili nešto slično.

Većina studenata prepisuje i ima tolerantan stav prema prepisivanju, dok su prema plagiranju manje tolerantni. Većina zaposlenika i studenata koji su se susreli s nekim oblikom neprihvatljivog ponašanja nije poduzela ništa, a oni koji su upozorili nisu dočekali da počinitelj bude i kažnjen. Najčešća reakcija kolega u slučaju prijavljivanja bilo je ignoriranje. Malobrojni koji su upozorili na nepotizam najčešće su bili izloženi kritici okoline, dok su prijavljivači pokušaja podmićivanja uglavnom dobili potporu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close