Treći sastanak radne skupine za CHF

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2015. u 14:55
Foto: Anto Magzan / Pixsell

U Ministarstvu financija u ponedjeljak poslije podne nastavljena je treća runda pregovora radne skupine za iznalaženje dugoročnih mjera za rješenje problema kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koju čine predstavnici tog ministarstva, Hrvatske narodne banke (HNB), poslovnih banaka te Udruge Franak.

U Ministarstvu financija u ponedjeljak poslije podne nastavljena je treća runda pregovora radne skupine za iznalaženje dugoročnih mjera za rješenje problema kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koju čine predstavnici tog ministarstva, Hrvatske narodne banke (HNB), poslovnih banaka te Udruge Franak.

Nakon prethodnog sastanka održanog prošlog ponedjeljka, predstavnici Udruge Franak sastali su se u četvrtak u Hrvatskoj narodnoj banci s guvernerom Borisom Vujčićem i njegovim suradnicima gdje su upoznati s prijedlozima i posljedicama rješavanja problema kredita u švicarskim francima, uključujući onima o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u euro.

Predstavnici Udruge Franak, koji rješenje vide u konverzija kredita vezanih uz 'švicarac' u kunske, i to po tečaju franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita, nakon prošlotjednog sastanka u HNB-u dali su naslutiti da bi se mogao postići dogovor o konverziji kredita vezanim za franak u eure.

Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan" jutros je rekao kako "jedino održivo rješenje može biti dobrovoljno i ono mora biti po socijalnim kriterijima za različite kategorije dužnika".

"Vidimo da je to Europska komisija apsolutno podržala. Trošak moraju podjednako snositi svi sudionici. Banke su spremne na to jer ne želimo da se svake dvije, tri godine ovako nešto događa, banke vrlo oštro rade i pripremaju rješenja", kazao je Bohaček.

Rekao je kako se razgovara i o modelu moguće konverzije, no i tu će, istaknuo je, trebati sudjelovanje države i regulatora.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zanimljivo, “naši ljudi” bi štedjeli u Eurima a kredite bi u Kunama. Kontrolirana deprecijacija je jedino rješenje, čim prije to bolje,najbolje-još jučer!

Sve, sve, sve – samo ne ono pravo

Žalosno je da guverner Vujčić nije našao za shodno upozoriti da ovaj tečaj kune HNB neće moći održavati još jako dugo.

Prema tome, za najduže za dvije-tri godine opet ćemo imati istu situaciju kao i sa švicarskim francima, ako ne i još goru jer će deprecijacija ili devalvacija biti veće od 10%. Napomenimo opet da su naši ljudi financijski infantilni i da nemaju pojma niočemu. Podsjetimo opet i na čuđenja u inozemnim medijima da netko u istočnoj Evropi uzima kredit u eurima i zgražanja da se netko usuđuje uzeti kredit u švicarskim francima.

Jedino pravo rješenje je konverzija u kune – dakle radikalna kirurgija – ma koliko bolno i skup to rješenje bilo. I to što prije jer je i ovdje, kao i u medicini, najveća opasnost upravo u odlaganju.

Udruga Franak ,

zar jedino vama nije jasno da vas političari i banke vuku za nos ?

Zaboravite.

Nemojte gubiti energiju , primite se posla.

New Report

Close